Nihayet 14 nm üretim sürecinden uzaklaşılacağından, Alder Lake işlemciler Intel için büyük bir adım olacak. Tüm bunlara ek olarak Alder Lake serisi, DDR5 ve PCIe 5.0 standartlarını destekleyen ilk işlemciler olacak. Şimdi ise 11. nesil işlemciler tanıtılmadan önce Intel Alder Lake-S işlemci sızdırıldı.

PCIe 5.0 arayüzünün yanı sıra PCIe 4.0 arayüzü de 11. nesil Rocket Lake işlemciler ile kullanıma sunulacak.

16 çekirdek \ 24 izlek 12. nesil Intel Alder Lake-S işlemci sızdırıldı
Alder Lake işlemcilerde üretim teknolojisini değiştiren Intel, 10 nm düğüme geçiş yapacak. Ancak tek değişiklik bu değil. Arm tabanlı işlemcilerde olduğu gibi hibrit bir tasarım kullanmayı planlayan Intel, performans ve güç tasarrufu odaklı çekirdeklere aynı anda yer verecek. Bu hibrit tasarım henüz masaüstü işlemcilerde denemediği için ortaya nasıl bir sonucun çıkacağı bilinmiyor.

Twitter’de sızdırdığı işlemciler ile bilinen @TUM_APISAK tarafından ortaya çıkan Intel Alder Lake-S işlemci, 16 çekirdek \ 24 izlek yapısı ile geliyor. Bunun temel sebebi de güç tasarrufu odaklı çekirdeklerin hyper-threading (çoklu izlek) desteklemiyor oluşu. Bu 8 güç tasarrufu odaklı çekirdek için 8 izlek ayırılırken, 8 performans odaklı çekirdek içinse 16 izlek ayırılacak.

İşlemcinin temel saat hızı 1.38 GHz olarak görünürken, turbo frekans hızı ise 17.6 GHz olarak görünüyor. Temel saat hızı, büyük ihtimalle güç tasarrufu odaklı çekirdekleri baz alıyor. Ancak, çekirdek mimarisi değiştiği için program büyük ihtimalle maksimum frekans hızını doğru bir şekilde algılayamıyor. Bu sebeple, 17.6 GHz’in gerçeği yansıtmadığını söyleyebiliriz.

Toplamda 30 MB L3 önbellek yer alırken, çekirdek başına düşen önbellek ise 1.25 MB oluyor.

Sızdırılan bu işlemcinin henüz test aşamasında olduğu için, tekli ve çoklu çekirdek testlerinde alınan skorlar gerçeği yansıtmıyor.