Yatırım olanağı arayan startup’lar için yatırımcıların kolayca ulaşabildiği ve en çok incelenen pazaryeri olan Türkiye merkezli StartupMarket’den yapılan açıklamada 2020 yılında Türkiye’de 172 startup 177 milyon dolarlık yatırım aldı. 2019 yılında yüzde 69 oranında büyüyen startup sektörüne yatırım oranı, 2020 yılında da yüzde 74’lük büyüme kaydetti. Dijital uygulama projelerinin ağırlıkta olduğu startup girişimleri için yapılan yatırımlar, Türkiye ekonomisi ve sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Aynı açıklamada, tüm dünyada ise startup projelerine yapılan yatırımın da bir önceki yıla oranla yüzde 4’lük bir büyüme göstererek 300 milyar dolarlık bir hacme ulaştığı bildirildi.

StartupMarket Kurucu Ortağı ve CEO’su Serkan Bağçe, özellikle pandemi döneminde evde geçirilen zamanın artmasıyla dijital platformların kullanım oranlarının ve startup’lara yatırımcı ilgisinin arttığını belirterek “Örneğin perakende satış yapan şirketlerin çevrimiçi penetrasyon oranları son 5 yıla oranla birkaç ayda hedef seviyelerine ulaştı. Mobil cihazlar ve dijital platformlarda oynanan oyunlara talep her zamankinden çok daha fazla arttı. Hızla artan teknolojinin farklı alanlarındaki taleplerle birlikte bu alanda hizmet ağı kuran teknoloji şirketlerine yatırımcı ilgisi de bu doğrultuda üst seviyeye ulaştı. Bunun sonucunda 2020 yılında StartupMarket üzerinden yatırım arayan 14 girişim, StartupMarket yatırımcı Kaşif üyeleri ya da iş ağından yatırım aldı” dedi.

Bağçe, Türkiye’nin yatırım ekosistemi içinde 1.3 dolarlık kişi başı yatırım ortalamasına sahip olduğunu da kaydederek şunları söyledi;

“Bu rakam AB ülkelerinde 65 dolar civarında. Yatırım ekosistemi gün geçtikçe büyüme kaydediyor. Ülkemiz ve girişimci ruha sahip startuplar ile yatırımcıların buluşması öncelikli konumuz. Bu şekilde verimli olabilir ve ekosistemi büyütebiliriz. StartupMarket ve Kitlesel Fonlama Platformu ile startupların yatırım alma kanallarına bir yenisini ekleyecek, elde edeceğimiz tüm gelirlerimizi startup’ların yatırım alma, büyüme ve ekibini güçlendirme süreçlerinde kolaylık ve verimlilik sağlamak için kullanacağız. Bu bağlamda yakın dönemki hedefimiz 2021’in ilk çeyreğinde platform üzerinden ilk yatırımların yapılmasını sağlamak olacak. Bunun yanında ayrıca, kitle fonlama yasasının çıkması ve bu bağlamda yeni kurulan yerel fonların oluşmasıyla birlikte startup’lara yatırımların her yıl katlanarak artacağını öngörüyoruz.”

Bilgisayar bilimcilerden yeni araştırma: Süper zeki makineleri kontrol etmek mümkün değil

 

Çinli akıllı telefon üreticisi Tecno, Türkiye'ye 25 milyon dolarlık yatırım yapıyor