korona virüs salgınının gölgesinde geçen 2020’nin en çok indirilen uygulamaları belli oldu. Dünyanın en çok indirilen uygulamasında beklenen bir değişiklik gerçekleşti.

Yapılan bir indirme araştırmasına göre video paylaşım uygulaması TikTok, Facebook’u ve onun iştiraklerini geride bırakarak ilk sırada yer aldı. ByteDance’ın 2017’de piyasaya sürdüğü TikTok’un sağladığı başarı, yıllar sonra Facebook’a ait olmayan bir uygulamanın ilk sırada yer alması anlamına geliyor.

Sensor Tower, Temmuz ayının en çok indirilen uygulamalarını açıkladı. Listeye popüler sosyal medya uygulaması TikTok damga vurdu.

Araştırmayla ilgili görüşlerini belirten Küresel İletişim Merkezi Doçenti Shinichi Yamaguchi, “Şirketlerin verileri işleme yaklaşımı, tüketici tercihlerinde belirli bir faktör olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın yakaladığı bu başarıya rağmen, birçok kişi kişisel bilgileri güvende olmadığına inanıyor. Zira 2020’de eski Amerikan Başkanı Donald Trump, şirkete ABD operasyonlarını satması ya da yasaklaması için çağrıda bulunmuştu. Trump’ın ardından gelen Joe Biden ise, bu kararı geri çekti. Bu gelişmeler yaşanırken uygulamanın popülerliği de değişime uğradı. bu karmaşadan faydalanan TikTok’un rakibi Çinli Likee uygulaması da bu sayede listede kendine sekizinci sırada yer buldu.

Listede önemli yükseliş yakalayan uygulamaların arasında Telegram da yer alıyor. Özellikle WhatsApp’la ilgili kişisel mahremiyet iddialarının artması ve koronavirüs sürecinin getirdiği gündem, Telegram’ın listede üst sıralarda yer almasını sağladı.

Listede düşüşe geçen uygulamalar arasında ise Messenger ve Twitter göze çarptı. 2019’u birinci sırada kapatan Messenger beşinci olurken, Twitter da popülerliğine kıyasla bir sıra gerileyerek onuncu oldu.

Facebook'a 'dua isteme' özelliği geldi

 

İstismar önleme mi, özel hayat ihlali mi?