Türkiye, cepte yeni nesil teknoloji 4.5G’de ilk günü geride bıraktı. 4.5G teknolojisine 1 Nisan günü 00.00 saati itibariyle geçildi. Bu geçiş sonrasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 4.5G IMT-Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması dolayısıyla üç operatörün temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G’nin ilk gününde 4.5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını bildirdi. Sayan, dünyada en son kullanılan mobil iletişim teknolojisi IMT-Advance 4.5G hizmetine bir önceki gece ülkemize ‘hoşgeldin’ demenin ve bu hizmeti vatandaşlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Geçiş oranı yüksek

Ömer Fatih Sayan, “3 operatörden son rakamları aldım. 4.5G’nin ilk gününde 4.5 milyon abonemiz bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladı. Dün gece saat 00.00 itibariyle 4.5G hizmetlerini Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakan Binali Yıldırım ilk ‘Alo’yu dedi. İlk konuşma böyle gerçekleşti. 4.5G teknolojisinin Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Türkiye’nin bilgi teknolojileri ve iletişim yolunda sadece kullanan değil, üreten bir ülke haline gelmesi için bugünün önemli olduğunu da vurgulayan Sayan, “Mobil genişbant aslında 7 yıl önce 3G ile hayatımıza girdi. Akıllı telefonlarla mobil genişbant sayesinde gittikçe artan mobil uygulamalarla tanıştık. Gündelik hayatımızda yaptığımız işi kolaylaştıran, kullanıcıları sadece internet ortamında içerik kullanan değil, içerik üreten kişiler haline getiren sayısız uygulama 3G mobil genişbant hizmetleri sayesinde mümkün hale geldi” diye konuştu.
Sayan, teknolojinin hızının 3G’yi de eskittiğini dile getirerek, 4.5G hizmetlerinin 3G hizmetlerine göre birçok üstünlük getirdiğini de kaydetti. 4.5G ile en az 10 kat daha hızlı internete kavuşulduğunu aktaran Sayan, “4.5G hizmetlerini dünyada en hızlı kullanan ülke konumundayız yani mobil genişbant internette en hızlı ortalamalara sahip ülke biziz” dedi.

Yenilikçi uygulama

Sayan, veri paketlerinde gecikmenin azalması, daha net video görüşmelerinin gerçekleşmesi, kapsama alanıyla ilgili sorunların azalmasının da 4.5G ile mümkün olduğunu belirterek, “Bu imkanlar sayesinde gelecek dönemde çok daha yenilikçi ve hayallerin ötesinde mobil uygulamalarla tanışmaya artık hazırız” ifadesini kullandı.

130 bin baz istasyonu var

Türkiye’de 2G, 3G, 4.5G için toplamda 130 binlere varan baz istasyonunun bulunduğunu da aktaran Sayan, “2G hizmeti 2026, 3G 2029 yılına kadar sürecek. Bu ihale teknoloji nötr bir ihale. 4.5G ile 5G’nin de altyapısını hazırlamış oluyoruz. Her gün artmakla birlikte 14 bin 172 4.5G baz istasyonu var. Bunların da 6 bine yakını online aktif durumda bulunuyor” dedi.
Daha fazla kotaların daha makul ücretlerle sunulmasını temenni eden Ömer Fatih Sayan, tüm operatörlerin bu yılın sonuna kadar sim kart değişiminden ücret almayacağını, bu nedenle vatandaşlara sim kartlarını değiştirmeleri önerisinde de bulundu.

‘Yerli baz Ulak için 1.700 sipariş aldık’

Teknoloji trenini 4.5G ile yakaladığımızı dile getiren Ömer Fatih Sayan, bu hizmeti yerli ve milli baz istasyonu ULAK üzerinden de alabileceğimizi vurguladı. BTK Başkanı Sayan, konuşmasının ardından Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ile ULAK baz istasyonu siparişi için   sahnede pazarlık yaptı. Pazarlık sonucu Sayan, en az bin 700 ULAK siparişini aldıklarını, 3 operatör arasında bunun bölüşüleceğini söyledi.