Son olarak İngiliz hükümeti ABD safını seçti ve Çin’in Huawei şirketinin ekipmanlarının 2027 yılına kadar İngiltere’nin 5G altyapısından çıkarılmasına karar verdi. Zaman zaman NATO’nun bile açıklamalarıyla devreye girdiği bu mücadelede temel soru ise şu:

“Küresel ekonominin geleceğini oluşturacak altyapıyı ABD mi yoksa Çin mi kuracak?”

Küresel ekonominin geleceği

Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Akın Ünver, “Mesele, sadece 3G ya da 4G’de olduğu gibi internetin hızı değil. 5G teknolojisinde, çok daha iyi askeri teçhizat, endüstriyel üretim malzemesi yapılabiliyor. İnşaat, tarım gibi pek çok sektörde ileri teknoloji ürünler 5G teknolojisiyle piyasada olacak” diyor. ABD, tüm bu ürünler için kurulacak altyapıyı Google, Amazon gibi birden fazla şirketiyle; Çin ise tek bir firma yani Huawei ile kurmayı vadediyor. Uzmanlar, “Altyapınızı yapan hangi ülkenin şirketiyse, sizin bütün iletişiminizi de kontrol edebilir” diyor. Ülkeler ise ABD ve Çin tarafını, iki dev güç arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerine göre seçiyor.

ABD tarafındaki ülkeler: Avusturalya, Japonya, Tayvan, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere

Ortada olan ülkeler: Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hindistan, Norveç, Polonya, İsveç

Çin’e göz kırpan ülkeler:

Huawei ile ticaret yapmayan ama yapacağına dönük olumlu sinyal gönderen ülkeler: Almanya, Arjantin, Avusturya, Brezilya, Fransa, İtalya, İspanya, Güney Kore.

Huawei altyapısını kullanan, ileri teknoloji altyapısında Çin’i önceleyen ülkeler: Endonezya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri.