On milyonlarca insana daha hızlı internet hizmetleri sağlayacak, daha geniş kapsama alanı sunan C-Bandı spektrumlu 5G kablosuz sinyal servisi yarın başlatılacaktı. ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmayı memnuniyetle karşılayarak, yolcu seyahatlerinde, kargo operasyonlarında ve ekonomik iyileşmede olası kesintileri önlerken, aynı zamanda planlandığı gibi kablosuz iletişim kulelerinin yüzde 90’ından fazlasının konuşlandırılmasına izin vereceğini dile getirdi.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), onaylı radyo altimetre ekipmanına sahip uçakların New York’taki JFK ve LaGuardia, Los Angeles, Chicago, San Francisco ve Seattle’daki O’Hare ve Midway gibi kullanabileceği havaalanlarının listesini güncelledi. Reuters’a konuşan kaynaklara göre Verizon, havaalanlarının yakınındaki yaklaşık 500 iletişim kulesini (planlanan dağıtımlarının yüzde 10’undan azı) geçici olarak kapatacak.

Bilgilendirilmiş kaynaklara göre, havayolları ve ABD yönetimi kalıcı bir çözüm üzerinde çalışıyor. Gecikme süresi de dahil olmak üzere anlaşmanın ayrıntıları verilmedi.

ABD’nin en büyük telefon şirketlerinden AT&T ve Verizon, Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) talebi üzerine, 4 Ocak’ta 5G teknolojisine geçişi 2 hafta ertelediklerini duyurmuştu.

Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing ve Airbus şirketlerinin CEO’ları, 21 Aralık tarihinde ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’e 5G telefon servisi konusunda ortak imzalı bir mektup göndererek, bunun havacılık endüstrisine büyük zarar verebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu. Mektupta, 5G teknolojisinin uçakların güvenli şekilde çalışma yeteneğini olumsuz etkileyeceği savunulmuş, 5G teknolojisine geçişin ertelenmesi çağrısı yapılmıştı.

ABD’nin 10 büyük havayolu şirketi de, sinyallerin uçakların navigasyon sistemlerini etkileyebileceğini belirterek, 5G’nin büyük havaalanı pistlerinin 3,2 kilometre yakınındaki bölgelerde devreye girmemesini talep etmişti.

ABD'ye 5G endişesiyle ilk uçuş iptali Emirates'ten geldi

 

ABD'li hava yolu şirketlerinden 5G uyarısı