ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, bugün ABD merkezli teknoloji devlerinin gücü ve etkisini sınırlamayı amaçlayan yasa tasarılarını tartışacak.

Bloomberg’e göre, Adalet Komitesi tarafından tartışılacak 6 yasa tasarısının çoğu, Apple, Facebook, Alphabet ve Amazon şirketlerinin piyasadaki kontrolünü ele almak amacıyla Antitröst Alt Komisyonu tarafından yapılan 16 aylık bir soruşturmanın sonucu.

Teknoloji devlerini tehdit eden bu yasa tasarılarının yasaya dönüşme olasılığı düşük olsa da, bu adım Kongre üyelerinin teknoloji devlerinin pazarlardaki kontrolünü sınırlamanın bir yolunu bulma ve ABD’nin antitröst yani rekabet yaptırımlarını güçlendirmeye çalıştıklarını gösteriyor.

Örneğin, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu bünyesindeki Antitröst Alt Komisyonu Başkanı David Cicilline tarafından sunulan bir yasa tasarısı, şirketlerin kendi platformlarında herhangi bir rakip hizmete göre hizmetlerine avantaj sağlamasını engelleyebilir. Bu da, Google’ın reklam sektörüne 23 milyar dolara mal olabilir.

Kongre üyesi Pramila Jayapal’ın sunduğu yasa tasarısı ise, şirketlerin bazı hizmetler sunmasını yasaklayabilir ve Amazon’u lojistik depo ve dağıtım merkezleri ağını satmaya zorlayabilir.

AB ortak siber birim kurmaya hazırlanıyor