Operatörler, cepte 4.5G’ye ‘SMS talebi’ olmadan otomatik geçiş istiyor. Daha önce 2G’den 3G’ye geçişte abonelerin SMS göndermesi zorunluluğu vardı. Ancak 1 Nisan’da başlayacak 4.5G için bu zorunluluğun kaldırılması, akıllı telefonu olan herkesin otomatik olarak bu teknolojiye geçirilmesi talep ediliyor. Üç operatör bu amaçla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvuruda bulundu.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı HASAN Süel, 4.5G’ye ek bir sorgu olmadan geçilmesi gerektiğini belirterek, halihazırda akıllı telefon sahibi zaten mobil geniş banta sahip abonelerin mobil geniş bantın yeni bir versiyonuna geçişinin daha hızlı olmasını amaçladıklarını söyledi.
 
İstemeyen SMS atsın
 
2G’den 3G’ye geçişin sesten geniş banta geçiş olduğunu anımsatan Süel, “Ancak şimdi zaten bir geniş banttan daha hızlı olan bir geniş banta geçiş sözkonusu olacak. Biz SMS’le sorgulamanın ve talebin geçişi yavaşlatabileceğini düşünüyoruz. Hem devletin hem bizim amacımız topluma elde ettiğimiz frekanslarla en yaygın hizmeti vermek. Bu nedenle 4.5G’ye hızlı geçiş istiyoruz. 1 Nisan itibariyle bütün 3G abonelerinin 4.5G’ye otomatik geçişi sağlanmalı” dedi.
Hasan Süel, yeni teknolojide geniş frekanslar aldıklarını ve hizmet başlar başlamaz bütün bölgelere verileceğini kaydederek, “Frekanslar daha geniş kapsama alanında daha hızlı hizmet verilmesini sağlayacak. Bütün operatörler istiyor. Otomatik geçiş için BTK’ya başvurduk” diye konuştu.
4.5G’ye geçişte tarife ve fiyat farkı olmayacağını da vurgulayan Süel, “Tüketici haklarına karşı bir durum yok. Daha hızlı hizmet daha kaliteli çözünürlükte gelecek. Ücretlere de herhangi bir zam düşünülmüyor. Otomatik geçiş için hiçbir sorun yok. Aksine 4.5G’ye geçmek istemeyen SMS atmak durumunda olmalı” ifadesini kullandı.

Hanife BAŞ / Milliyet