Askerde cep telefonu yasağı, önceki gün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) açıklamasıyla 20 Nisan itibariyle kışlada sona eriyor. TSK'nın sadece konuşma ve mesaj özellikli telefona izin vermesi, nedeniyle karar en çok eski telefonlara, başka bir deyişle 'akılsız' telefonlara yarayacak.

Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre bu özelliklere uyan ‘asker telefonu’ modelleri şu anda piyasa yok denilecek kadar az. O yüzden Nokia, Ericsson ve Panasonic gibi bir zamanların efsane telefon üreticilerinin modelleri kışlalarda yeniden popüler olacağa benziyor.

100 MİLYONLUK PAZAR

TSK verilerine göre şu anda yaklaşık 500 bin civarında er ve erbaş bulunuyor. Asker telefonu kriteri taşıyan sıfır cep telefonlarının satış fiyatı ise 200-300 TL arasında değişiyor. Eski model ikinci el telefonların satış fiyatları ise 100 TL civarında. Bu fiyatlardan yola çıkarak askerde cep telefonu kullanımının serbest kalmasıyla yaklaşık 75 milyon TL’lik ‘asker telefonu’ pazarının oluşması bekleniyor. Bu işin içine SIM kart satışları ve asker hattı faturalarının girmesiyle yıllık 100 milyon TL’yi aşan yeni bir pazarın oluşacağı tahmin ediliyor. Yıl içinde asker dönemlerinin değişmesiyle bu rakamın çok daha üzerine çıkılabileceği de belirtiliyor.

Asker modlu  telefon üretilebilir

TEKNOLOJİ devlerinin akıllı telefonlara yönelmesinden dolayı asker telefonu bulmak oldukça zorlaşacak. Ancak yerli cep telefonu üreticileri, asker telefonu konusunda çalışmalara başladı. Ürettiği akıllı telefonlarla dikkat çeken General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, geliştirilecek bir yazılımla akıllı telefonları asker telefonlarına dönüştürülebilmenin mümkün olduğunu söyledi.Gölcü, “Üretim aşamasında kamera gibi istenmeyen donanımlar çıkarılabilir. Ancak bu yeni bir pazar. Talebe bakmak lazım. Pazarlama ve Ar-Ge’deki ekibiyle görüştükten sonra asker telefonu üretmeyi düşünebilir” dedi.