Suçlamalarla ilgili hazırlanan iddianamede, Rus istihbarat örgütü GRU için büyük bir siber casusluk ağına sahip olduğu vurgusu yapılıyor.

GRU, Amerika tarafından hack soruşturmasının baş aktörü olarak görülüyor

ABD Adalet Bakanlığı, 2015 yılında Ukrayna’yı hedef alan Petya fidye yazılımları saldırılarını da kapsayan bir hack iddiasını ortaya attı. İddia, 6 Rus istihbarat görevlisini hack faaliyetleri yapmakla suçluyor. İddianameye göre, faaliyetler sadece bu olaylarla sınırlı kalmıyor. Fransa seçimleri, 2018 yılında Pyonchang’da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları ve eski istihbarat ajanı Sergei Skipral’ın zehirlenmesine yönelik soruşturmalar da saldırılardan nasibini almış durumda.

The Verge’nin haberine göre İddianamede en önemli hedef ise Rusya’nın birincil askeri istihbarat teşkilatı olan GRU. Daha önce Fancy Bear adıyla anılan saldırılarla bağlantısı olduğu ilişkilendirilse de teşkilat ilk kez bu kadar net bir şekilde suçlanıyor.

İddianamede yer alan saldırılardan en yıkıcı olanı kuşkusuz Ukrayna’da gerçekleştirilen saldırılar olarak nitelendiriliyor. 2015 yılındaki saldırılarda, ülkenin 3 büyük enerji dağıtım şirketinin iç ağları kullanılamaz hale geldi. Bilgisayarları çalışamaz hale getiren saldırı kış ayında yaklaşık 200 bin insanı elektriksiz bıraktı.

Konuyla ilgili konuşan FBI özel ajanı Michael Christman, “Ekiplerimiz bu GRU üyelerini yıllardır izliyor. Bu suçlular istihbaratımızın gücünü ve teknolojisini hafife aldılar” ifadelerini kullandı.

Önceki iddianamelerde olduğu gibi Rusya’nın söz konusu sanıkları iade etmesi gibi bir ihtimal dışı olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte kovuşturma GRU’nun dijital saldırılardan sorumlu tutulmasında önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.