Türkiye, dünyada tutarlı, anlamlı ve çekici bir imaj yaratmak, turizmi şaha kaldırmak amacıyla, büyük bir hayran kitlesi olan video oyunu “Angry Birds” ile “mağara turizmini” devreye sokuyor. Türkiye’nin dünya turizm pazarında en çok turist çeken ilk 5 ülke arasında yer alması hedefi ortaya konulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara’da “Türkiye Film Arşivi ve sinema Müzesi” kuracak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği 2015 Yılı Bütçe Kitapçığı’nda turizm ve kültür alanındaki yeni hedeflerine yer verdi. Bakanlığın 2015 bütçesi 2.2 milyar TL olarak öngörülen kitapçıkta 2015 yılı kültür ve turizm hedeflerinin bazıları şöyle yer aldı:
-  2023 Türkiye Turizm Stratejisi doğrultusunda, Türkiye’nin dünya turizm pazarında en çok turist çeken ilk 5 ülke arasında yer alması hedeflenecek.
-  100 ülkede küresel Reklam kampanyası yürütülecek. Dünyanın her yerinde çekici bir Türkiye imajı yaratmayı hedefleyerek, tarihi, coğrafyası ve tüm kültür ve turizm değerleri ile rakiplerinden ayrılan Türkiye’nin tanıtımı, global çapta, “Home of” (..evi/yurdu) konsepti ile gerçekleştirilecek.
-  Facebook, Twitter, Instagram,  Pinterest gibi dijital mecraların yanı sıra Tripadvisor ve Expedia gibi arama sayfalarında ülke tanıtımına yönelik işbirliği faaliyetleri sürdürülecek.
Angry Birds’te yer alacak görsellere ilişkin çalışmalara devam edilecek.
 
Sinema müzesi kuruluyor
 
-  Turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında mağara turizminin geliştirilerek Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin daha uzun süre kalmalarını temin amacıyla, özelliği olan mağaralar turizme açılacak. Bunun için gerekli çalışma ve projeler her açıdan desteklenecek.
-  2014’te 54 uzun metrajlı film projesine 22 milyon 710 bin TL destek verildi. 2005’ten bu yana 336 uzun metraj filme 89 milyon 199 bin 646 TL destek sağlandı. 2015’te 30 milyon TL civarında bir destek öngörülüyor.
-  Ankara’nın Çankaya ilçesi Beytepe mahallesinde 8,5 dönümlük arsaya, “Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi” kurulacak. Arsa tahsisi tamamlanırken, bina ve inşa işlerine başlanacak.
-  Çinli film yapımcıları Türkiye’de çekecekleri sinema filminin hazırlık çalışmaları kapsamında Kültür Bakanlığı tarafından ağırlanırken, 2015’teki faaliyetlerinde kolaylıklar sağlanacak.
- Dünya çapında en çok seyredilen TV programlarının çekim ekipleri, hedef kitleye hızlı ve etkili biçimde ulaşmayı sağlaması nedeniyle Türkiye’de ağırlanacak.
 
Önder Yılmaz