Android işletim sisteminin geliştiricisi Google, akıllı telefonlara APK adı verilen bir formatla uygulamaların harici kaynaklardan yüklenmesini sağlıyor. Yıllardır Android’in bir parçası olarak varlığını sürdüren ve kullanıcıya ciddi anlamda özgürlük sunan APK’nın yerini yakında AAB formatı alacak.

Android App Bundle kelimesinin baş harflerinden oluşan AAB, Play Store’da uygulama yayınlamak için önemli bir kural haline geldi. Google’ın yeni kararına göre Ağustos ayından itibaren geliştiriciler uygulamalarını APK yerine bu formatta sunuculara yüklemek zorunda kalacaklar. Aksi halde Google onay vermeyecek.

Android App Bundle (AAB) depolama açısından daha verimli

2018 yılında tanıtılan Android App Bundle (AAB), akıllı telefonların depolama alanlarını daha verimli kullanıyor. Zira bu formatla uyumlu bir uygulamanın tamamı tek seferde cihaza kurulmuyor. Örneğin içerisinde 20 seviye barındıran bir oyun düşünün. Siz onu telefonunuza yükleyeceksiniz ama belki de ikinci seviyeden sonra sıkılıp sileceksiniz. Bu durumda geri kalan 18 seviyenin veri dosyalarını indirmenin bir manası yok. İşte tam bu noktada devreye giren AAB uygulamayı parça parça cihaza yükleyecek, yeni verileri gerektikçe indirecek.

AAB’nin en önemli özelliklerinden biri de akıllı telefonunuzu tanıyarak yükleyeceğiniz uygulamayı özelleştirmesi. Mesela düşük çözünürlüklü ekranı olan bir telefonda oyunun en yüksek kaliteli haline ait verilere haliyle gerek yok. Android App Bundle formatı cihazınızın ekranını tanıyacak ve bir oyunun en fazla hangi çözünürlüğünü destekliyorsa o sürümünü yükleyecek. Bu da veri bağlantınızın ve depolama alanınızın gereksiz yere harcanmasının önüne geçmiş olacak.

APK ne yapıyordu?

Geleneksel yöntem olan APK’da durum çok daha farklıydı. Uygulamaya/oyuna ait gerekli gereksiz tüm veriler Play Store’da olduğu için otomatik olarak telefonunuza da yükleniyordu. Bu anlamda APK aslında Android cihazlar için zararlıydı diyebiliriz. Android App Bundle (AAB) bu olumsuzlukları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Google’ın açıklamasına göre AAB açık kaynaklı bir format. Bu demek oluyor ki, diğer uygulama mağazaları AAB’lere rahatlıkla ev sahipliği yapacak. Şu anda Play Store’da binden fazla AAB formatında uygulama bulunuyor.

TikTok 7 milyondan fazla hesabı kaldırdı!

 

Sosyal ağ sağlayıcıları ilk raporlarını BTK'ye sundu