Yakın zamanda iPhone 12'nin satışa çıkmasıyla teknolojiseverlerin radarında olan Apple kendi üretimi olan M1 çipleriyle çalışan ilk Mac bilgisayarları tanıttı. Şirket Temmuz ayında 2006'dan beri kullandığı Intel işlemcilerini bırakacağını açıklamıştı. M1 işlemcilerin pil ömrü, hızlı uyanma ve iOS uygulamalarını çalıştırma gibi avantajlara sahip olduğunu söylendi. M1 çipinin yüksek performans kapasitesi sayesinde Macbook Air Apple’ın bugüne kadar ürettiği en hızlı bilgisayara dönüştü.


M1 işlemci çiplerinin kullanılacağı modellerden birkaçı şöyle:

13 inçlik MacBook Air: Yeni çip sayesinde laptopta soğutma fanına gerek kalmadı
13 inçlik MacBook Pro: Bu modelde fan varlığını sürdürüyor fakat dolu pil ile video izleme süresi 10 saatten 20 saate çıkıyor
Mac Mini: Ekranı olmayan, mini masaüstü bilgisayarda da yeni işlemci yer alacak

Apple'ın web sitesindeki bilgilere göre, tüm MacBook Air modelleri bundan sonra M1 işlemciyle satılacak. Diğer iki modeldeyse Intel işlemci seçeneği varlığını sürecek. Mac Pro ve iMac bilgisayarlarının yeni versiyonları henüz tanıtılmadı. Apple bunun için yeni işlemcilerinin daha güçlü modellerini geliştirmeyi bekliyor olabilir. Yeni Mac'ler önümüzdeki haftadan itibaren satışa sunulacak ve MacOS Big Sur işletim sistemiyle çalışacak.

M1 ÇİP PERFORMANSI

Teknoloji devi M1 çipinin en yeni laptop çiplerine denk bir güçte olduğunu, bunun yanında çeyreği oranında enerji tükettiğini ifade ediyor Bu yeni çipin dezavantajıysa en fazla 16 GB RAM hafızası olması. Intel işlemcili Mac'lerde RAM kapasitesi dört katına kadar çıkabiliyordu.

Apple'ın çipleri Arm tabanlı olarak da adlandırılıyor. İşlemcinin emirleri nasıl yerine getireceğini kontrol eden sistem, İngiltere merkezli Arm şirketi tarafından geliştiriliyor. İşlemcinin kendisinin Apple'ın kendi tasarımı olması sayesinde makine öğrenimi veya şifreleme gibi işlemlerin nasıl yapılacağına da kendisi karar verebiliyor. Üzerinde 16 milyar transistörle geliştirilmiş çip bulunan Apple M1 platformu; GPU, CPU ve Neural Engine dahil pek çok özelliği tek çatı altında topluyor. 8 çekirdekli CPU ile yüksek güç sunan ürün, diğer yandan 7.7 inç'lik minik kasasında kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Creative Strategies adlı danışmanlık şirketinden Carolina Milanesi "Apple'ın kendi çipini geliştirmesi, iOS ve iPadOS'te gördüğümüz işletim sistemi ve uygulama ekosisteminin çipe göre optimize edilmesi deneyimini bilgisayarlara taşıyacak" diyor. Bunun bir diğer avantajı da iPhone ve iPad uygulamalarının laptoplarda da çalıştırılabilecek olması. Fakat uygulama geliştiricilerinin bunun için, uygulamalarını dokunmatik ekran olmadan çalışabilecek şekilde güncellemesi gerekecek. Yeni çipin bir dezavantajı ise Intel çipleri için yazılmış uygulamaların yeni çipe göre uyarlanması olacak.

Gartner danışmanlık firmasından Annette Jump, "Apple PC piyasasında beş büyük oyuncudan biri fakat pazar payı yüzde 5 olduğu için şirket bilgisayarları kısmında sıkıntı yaşıyor" dedi.

CSS Insight danışmanlık şirketinden Ben Wood, "Apple'ın bu hamlesi Arm çipli bilgisayarların kişisel bilgisayarlardan veri merkezlerine kadar kullanımını yayacak ve bu da bütün Arm sistemine yardımcı olacak" diyor ve asıl endişelerinin Apple kaybetmekten çok bu durum olduğunu vurguluyor.

Apple bugünkü etkinlikte hangi ürünleri tanıtacak?

 

Apple'ın 10 yıllık VPN savaşında işler kızıştı

 

Apple kendi arama motorunu geliştiriyor iddiası