TikTok bir süredir eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Özellikle çocuklar ve gençler arasında popüler olan uygulama gizli reklam yayımladığı ve tüketici haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle inceleme talebi ile karşılaştı. Avrupa Tüketiciler Birliği yani kısaca Beuc, inceleme talebini AB Komisyonu ve ulusal tüketici korumuna sundu.

Birlik yaptığı şikayette, AB'de geçerli bulunan tüketici haklarını çeşitli yönlerden ihlal ettiği ve çocukları gizli reklam ve uygunsuz ya da zararlı içeriklerden korumada yetersiz kaldığı sebebiyle şikayet etti. Bilmeyenler için Beuc, Avrupa’da 32 ülkeden 44 tüketici koruma derneğini tak çatı altında toplayan bir birlik alınan kararlarda etkili.

Kullanım koşulları ve telif hakları konularında yetersiz ve adil davranmadığı gerekçesi

TikTik’un kullanım koşulları ve telif hakları gibi konularda yetersiz olduğu ve adil davranmadığı söylenen açıklamada kullanıcıların haklarının ihlaline vurgu yapılıyor. Kullanıcıların yayımladığı videoların dağıtımı ve kopyalanması konusunda da eksik maddelerin olduğu belirtiliyor ve TikTok’un ödeme yapmadan ‘yüksek kazançlar’ sağladığına vurgu yapılıyor.

Gizli reklamların sunulması ve kişisel verilerin korunmaması

Özellikle gizli reklamların sunulması ve kişisel verilerin korunamaması gibi konularda sorunlu olduğu vurgulanan uygulama daha yakın zaman önce Hindistan’da satılmıştı. Çin ve ABD arasında yaşanan gerilim sonrası Çin merkezli şirketler sorunlar yaşamaya başlamıştı. Küresel operasyonlarının el değiştirdiği TikTok için ByteDance ve Japon SoftBank satış şartlarını görüşmeye başladı. TikTok bu noktada farklı ülkeler için farklı stratejiler izlemeye yönelecek gibi görünüyor.

TikTok satışı rafa kaldırdı

 

İnstagram Tiktok'tan ilham alarak hikaye özelliğini değiştiriyor