Paris İklim Anlaşması’nın kabulünden 1 yıl sonra, Breakthrough Energy Ventures (Yeni Enerji Girişimleri) ismiyle oluşturulan fonun katılımcıları arasında Gates, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Alibaba Group Holding Başkanı Jack Ma ve Amazon.com kurucusu Jeff Bezos gibi ünlü yatırımcılar bulunmakta.

Yatırımcı gruptan yayınlanan açıklamaya göre fonun amacı Paris’te konulan hedefler doğrultusunda yeni ortaya çıkan enerji araştırmalarının finansmanının artırılması ve küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması.

Fon, Aralık 2015 yılında kurulan ve temiz enerji teknolojilerinin araştırılması, geliştirilmesi ve konuşlandırılması hedefiyle oluşturulan yatırım ortaklığının ilk büyük girişimi.

ABD’de başkanlık seçimlerinden Donald Trump’ın galip çıkmasından sonra devletin temiz enerji araştırma ve geliştirmeye ayıracağı bütçe merak konusu oluşturmuştu. Trump iklim değişikliği tartışmalarının Çin tarafından uydurulduğunu açıklamış fakat aynı zamanda konu hakkında “açık fikirli” olduğunu da belirtmişti.

Bill Gates, Quartz isimli dijital dergiye verdiği mülakatta geleceğe doğru ilerlemek için güvenilir, uygun fiyatlı ve sera gazı yaymayan enerjilere ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. Bu fikirlere yatırım yapmak ve laboratuvardan pazara taşımak için ise yeni bir modele ihtiyaç duyulduğunu anlatmıştı.

Gates, fon ortaklarının yeni Amerikan yönetimine mesajlarını iletmek ve iklim değişikliği konusunda teknoloji yatırımlarını desteklemek için çalışacağını da belirtti.