İlan sitelerindeki kapora vurgununa bir yenisi daha eklendi. İkinci el ürünün al-satın yapıldığı popüler uygulamalar yüzünden mağdur olanların son örneği M.A. adlı vatandaş oldu.

Yaklaşık bir ay önce evine giyinme odası yaptırmak isteyen M.A popüler bir uygulama üzerinden Yavuz Y. isimli bir kullanıcının marangoz ilanını buldu. Uygulama üzerinden kendisiyle iletişime geçen M.A.’nın evine Yavuz Y., yardımcısını gönderip ölçü aldırdı. Yavuz Y., kapora olarak 1000 TL istedi. On beş gün süre içerisinde ürünü teslim edeceğini bildiren Yavuz Y. ürün teslimi tarihi geldiğinde M.A.’yı tekrar arayıp bir miktar daha para istedi. O parayı da aldıktan sonra ortalıktan kayboldu. Yavuz Y.’nin telefonlara cevap vermediğini ve uygulama hesabını kapadığını fark eden M.A. dolandırıldığını fark etti.

PARAYI YOLLADIM, ÜRÜN YOK

Şikayet platformlarında da dolandırıldığını ifade eden pek çok kişi var. Platformlardaki şikayetlerden bazıları şu şekilde:

“L…..’dan ürün için anlaştık. Parayı yolladım. Ürünün satın alındığındaki faturayı da yolladı. Fakat ürün kargoya verilmedi ve telefonlarda cevap verilmiyor.”

“İstanbul’dan hoşuma giden bir ürün beğendim. O kadar gerçek konuşuyordu ki inanıp EFT yaptım. 2 gündür beni oyalıyor. Param gitti. Pazartesi savcılığa vereceğim…”

“L…. sitesi hiç güvenli bir uygulama değil, birkaç kez dolandırıcı ile karşılaştım. L….’ya yazdım hiçbir önlem almadı. Dolandırıcı olanların ilanları halen yayında duruyor. İnsanlar paralarını kaptırdıktan sonra mı önlem almayı düşünüyorlar?”

TÜKETİCİYE KARŞI SORUMLU DEĞİLLER

Vatandaşları uyaran Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu tür internet siteleri hukuki açıdan tüketiciye karşı sorumlu değillerdir. Çünkü onlar gazeteler ve televizyonlarda olduğu gibi ilan verenlere yer sağlıyorlar. Dolandırılanların Cumhuriyet Savcılığına dolandırıcılıktan şikayette bulunması gerekiyor. İnternet ilanlarından alışveriş yapmak son derece riskli. Yüz binlerce insan dolandırılıyor” ifadelerini kullandı.(Yeni Şafak)

Dolandırıcılarının yeni yöntemi: ‘Elektrik faturaları’

 

Dolandırıcılık davasında NFT'lere el konuldu

 

Siber dolandırıcılardan ‘hassas konular’ yöntemi

 

Sosyal medyada en çok kullanılan 8 dolandırıcılık yöntemi