Başbakan Yardımcısı Kalina Konstantinova gerçekleştirdiği dün (Salı) gerçekleştirdiği basın toplantısında, “16 Nisan’dan bu yana posta servisinin çalışmasında aksamalara neden olan siber saldırı, Rusya’dan kaynaklanıyor” dedi.

Siber saldırı nedeniyle, yurtdışından gelen veya giden mektup ve paketlerin yanı sıra fatura ve emekli aylığı ödeme hizmetleri de geçici olarak kesintiye uğradı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, bir bilişim uzmanı olan hükümet danışmanı Vasiliev Velichkov, saldırının arşivin bir kısmının sonsuza kadar kaybolmasına neden olması sebebiyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Kaybedilen arşivin içeriği hakkında ise bilgi vermedi. Ağa yayılmadan önce Sofya'daki Merkez Postane Ofisin’deki bilgisayarlara yayılan virüsün ‘Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden alınan verileri etkilemeyecek şekilde tasarlandığını’ açıkladı.

Bulgar posta ağı, 6 binden fazla bilgisayarı içeriyor. Bunların yarısı 15 yıldan uzun bir süredir kullanılan cihazlardan oluşuyor ve bu nedenle de uygun bir antivirüs koruma sistemine sahip olmadıkları için bu tür saldırılara karşı savunmasız kalıyor.

Ulusal Güvenlik Ajansı’na göre, diğer kamu kurumları da saldırıya uğradı. Ancak bu saldırılar daha küçük ölçekteydi.

Velichkov, Ukrayna’daki savaştan bu yana saldırıların arttığını vurgularken, siber savaşın kaygı ve istikrarsızlığa neden olmayı amaçladığını belirtti.

CEO'ların en popüler şifreleri

 

Şok gelişme! Rusya ISS'ten çekiliyor

 

Uzmanlardan uyarı: Siber dolandırıcılık bayramda artıyor