Türk Telekom, 5G’nin temel mimarilerinden olan Bulut Radyo Erişim Şebekesi (Cloud-RAN) teknolojisini deneyen ilk Türk operatör oldu. Nokia iş birliği ile Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC2019) gerçekleştirilen demoda, yeni bulut mimari çözümünün sağladığı düşük gecikmeli yüksek iletişim hızı sayesinde katılımcılar 3 boyutlu yeni nesil video yerleştirme uygulamasını da deneyimleme imkânı buldular.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, daha az gecikme süresi ile yüksek kapasiteli veri aktarımı sağlayan yeni bulut mimarisi çözümünün mobil iletişim anlayışını yeniden şekillendireceğini belirtti. Kıraç, “Cloud-RAN teknolojisi yalnızca gerçeklik algımızı artıracak yeni servislerin oluşmasına zemin hazırlamakla kalmayacak; Endüstri 4.0 için hayati öneme sahip uygulamaların da önünü açarak üretim süreçlerinin hızlanması ve toplam kalite artışına hizmet edecek” dedi.

Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ise, “Türk Telekom ile geçmişten gelen sıkı bir iş birliği bağımız var. Bugünkü Cloud-RAN demomuz ile son kullanıcı deneyimini artıracak düşük gecikmeli yüksek erişim teknolojisinin bugünün ve yarının şebekelerinde nasıl kullanılacağını başarıyla sergiledik” diye konuştu.