Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının klonlanması durumunda, tek GSM numarası ile eşleşen bu telefonların artık e-devlet üzerinden değişiklik yapılarak farklı numaralarla da kullanılmasına imkân sağlandığını açıkladı.
BTK Başkanı Acarer yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunda “cep telefonlarının klonlanması” şeklinde ifade edilen “cihazların kimlik bilgilerinin yurda kaçak yollarla sokulmuş başka cihazlara kopyalanması” nedeniyle vatandaşların mağdur edilmesine yönelik çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti. Acarer, “Cep telefonlarını klonlayarak suç işleyenler ve kaçak cihazlarına IMEI yükleten kişiler, durumdan habersiz masum vatandaşların telefonlarını kullanılmaz hale getiriyorlar. Yaptığımız çalışma ile mağdur olan vatandaşların sorunlarını çözmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Cep telefonlarını klonlayan kişilerin bu cihazları kullanmasını engelleyebilmek amacıyla telefon sahibinin cihazı sadece tek numara ile kullanabilmesine izin verildiğini hatırlatan Acarer, “İthalat veya imalat yoluyla piyasaya giren cihazlar için klonlanan telefonun hangi numara ile kullanılabileceğini ithalatçı ve imalatçısı belirleyebiliyor. Fakat yolcu beraberinde getirilen telefonların klonlanması durumunda bu işlemi yapacak bir merci yoktu. Yeni düzenleme ile artık bu sorun ortadan kalkmış oldu. Yolcu beraberinde getirilen telefonların klonlanması durumunda telefonun kullanıma açılabilmesi için gerekli olan eşleştirme işlemi e-devlet üzerinden yapılabilecek ve bu numara istenildiği zaman değiştirilebilecektir. Böylece cihaz sahipleri telefonlarını istedikleri numara ile kullanabilecekler” diye konuştu.
 
SORUN ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
Cep telefonu klonlanan vatandaşın kendisinin hiçbir kusuru bulunmamasına rağmen cihazı tek bir numara ile kullanmak zorunda bırakılarak cep telefonunu başka numara ile kullanma ya da aile fertlerine devretme özgürlüğünün elinden alındığını dile getiren Acarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan yeni düzenlemeyle bu sorunun yolcu beraberinde getirilen cihazlar açısından da çözüme kavuşturulduğunu açıkladı. Acarer,12 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ve buna ilişkin Tebliğ ile bu konuda yeni bir düzenleme getirildiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
 “Yurtdışından cep telefonu getiren vatandaşlarımızın haklı olarak şikâyetçi oldukları klonlama sorununun çözülmesi amacıyla cihazın kopyalanması ve bu durumdaki vatandaşlarımızın eşleştirilmiş GSM numaralarını değiştirmek istemesi durumunda bu işlemleri e-devlet üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirebilme imkânı getirilmiştir. Artık, yurtdışından bireysel yolla getirilen cihazları kayıt altına alan vatandaşlarımızın cihazlarının klonlanması durumunda tek bir numara ile eşleştirmek üzere istedikleri numarayı değiştirerek kullanabilmelerine imkân sağlanmıştır.”