Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı olan Miao Wei, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada “Temel yetenekler hala zayıf” uyarısında bulundu. Şu anda hükümetin en üst düzey danış organı olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın (CPPCC) bir üyesi olan Wei, çekirdek teknolojilerin başkalarının elinde olmasının Çin’e büyük sorunlar açma riskine sahip olduğu konusunda uyarı yaptı.

Pekin’de parti yetkililerine yaptığı konuşmada Bakan “İmalat üretiminin GSYİH’ye oranı çok erken ve çok hızlı bir şekilde düşüyor. Çin’in imalat endüstrisi son yıllarda büyük başarılar elde etti. Ancak büyük güçlü ve kapsamlı olmamakla birlikte iyi olmama durumu temelden değişmedi” ifadelerini kullandı. Hala önemli bir miktarda tüketici ve endüstriyel üren üretmesine rağmen geçtiğimiz GSYİH’ı dörtte bir oranında düşen Çin, bu konuda 2012’den beri en düşük seviyede.

Çin ayrıca önümüzdeki beş yıl için ekonomik bir plan taslağı hazırladı. Bu planla çiplerden yapay zekaya kadar ileri teknolojilerini geliştirmek isteyen Pekin hükümeti, eski başkan Trump’ın yaptığı erişim engellerinin etkisini kaldırmak istiyor. Zira Huawei gibi şirketlerin önemli bileşenleri alması engellenmişti. Böylelikle kendi dünya standartlarında çiplerini üretmek, Çin için öncelik haline geldi. Beş yıllık plan, ulusal güvenlik için gerekli olduğu düşünülen yedi stratejik alanı hedefliyor ve yapay zeka, kuantum hesaplama, sinirbilim ve havacılık gibi alanlara eğiliyor.

ABD, Çinli Xiaomi'yi kara listeye aldı