Zhurong'dan gönderilen verilere göre Mars'ta eski bir okyanusun yeri olduğuna inanılan geniş havzada keşfedilen hidratlı mineraller, gezegenin yüzeyinde sanılandan daha uzun süre boyunca su bulunmuş olduğunu gösteriyor. Science Advances dergisinde yayınlanan makalede, 700 milyon yıl öncesine kadar örneklenmiş minerallerde bile su belirtileri tespit edildiği belirtildi. 

Daha önce Mars'ın 'Hesperian Epoch' olarak bilinen ikinci jeolojik çağının sona erdiği yaklaşık 3 milyar yıl öncesine kadar sadece ıslak yüzeye sahip olduğuna inanılıyordu. İçinde bulunan evreye ise 'Amazon dönemi' deniyor ve bu devirde yüzey suyu yok.

Euronews Türkçe'nin aktardığına göre Çinli araştırmacılar, Zhurong'un örneklediği mineralleri içeren toprağın, yükselen yeraltı suyu veya o zamandan beri buharlaşan erimiş buz tarafından oluşturulabilecek sert bir kabuğa sahip olduğunu açıkladı.

Mars'taki suyun tamamı kutup buzullarında kilitli

Çin araştırma robotu, geçen yıl mayıs ayında gezegene inişinden bu yana uçsuz bucaksız Utopia Planitia ovasını keşfetmeye devam ediyor. Zhurong, arazi hakkında veri toplarken iniş alanından yaklaşık 2 kilometre mesafe yol kat etti.

Yeraltı suyunu bulmak çok önemli

Son yıllarda, Avrupa Uzay Ajansı tarafından işletilen bir yörünge sondasından elde edilen verilerde de gezegenin güney kutbundaki buzun altında su keşfedildi. Mars'taki suyun neredeyse tamamı kutup buzullarında kilitli halde bulunuyor. Yeraltı suyunu bulmak, gezegenin yaşam potansiyelini belirlemenin yanı sıra herhangi bir insanlı keşif görevi için de kalıcı bir kaynak sağlamanın anahtarı.

NASA Perseverance aracını Mars'a indiren paraşütün kalıntılarını görüntüledi

Mars gezgini, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle fırlatılmayacak

Perseverance Marsa'taki 2. yılında kaya örnekleri toplayacak

Elon Musk, Mars'a yolculuğun simülasyonunu paylaştı

Mars'a 45 günde gidilecek