Büyükelçi Şiao, "Özgür Tibet" ve "Hong Kong Bağımsızlığı" pankartları taşıyan göstericiler tarafından kesintiye uğrayan konuşmasında, Avustralya'nın Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei'nin ülkede 5G ağ altyapısı kurmasını yasakladığını anımsattı. Şiao, bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin dönüm noktası olduğunu söyledi.

Şiao, 21 Aralık'ta Avustralya-Çin diplomatik ilişkilerinin 50. yıl dönümü kutlamaları olduğunu belirterek ilişkilerin düzeltilmesi için hala zaman olduğunu ve iyimser olduğunu ifade etti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, "Çin şimdiden birçok gelişmelerde bulundu ama alması gereken çok yol var. Bu sorunlu bir ilişki olacak" dedi.

Ne olmuştu?

Şiao, 13 Haziran'da Avustralya'da yeni hükümetin göreve gelmesiyle iki ülke ilişkilerinin yeni bir dönemeçte olduğunu dile getirmişti.

Avustralya, iç politikada yabancı etkisini önlemeye yönelik çıkardığı yasa ile bazı Çin yatırımlarına karşı tedbirler almış, Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei'nin ülkede 5G ağ altyapısı kurmasını yasaklamıştı.

Çin'den Kanada'nın Huawei ve ZTE yasağına tepki

Huawei'in 2021'de gelirleri düştü, karlılığı yükseldi

ABD yaptırımları Huawei’yi vurdu

Huawei ABD'nin yaptırım duvarını HarmonyOS ile deliyor!

Huawei, Hollanda'da 5G altyapısından çıkarıldı

Huawei ekran altı parmak izi okuyucu için patent aldı