Köpeklerin genleri daha önce de deri hücrelerinin genetiği düzenleme teknolojisi olan CRISPR’la değiştirilmişti. Ancak bu çalışmalar, yavrular genellikle embriyo aşamasındayken yapılmıştı. Diğer bir deyişle deri hücrelerinden klonlama yöntemine başvurulmamıştı.

Chungnam Ulusal Üniversitesi ve Güney Koreli biyoteknoloji şirketi ToolGen'den araştırmacılar, yeni çalışmayla bir ilke imza atmış oldu. Araştırma ekibi, köpeklerde kanser, Parkinson hastalığı, Alzheimer ve felçle bağlantılı olan DJ-1 genini devre dışı bıraktı. Pek çok safkan köpek, genetik çeşitliliğin olmaması nedeniyle kalp, deri, kemik ve göz sorunları gibi kalıtsal genetik rahatsızlıklardan dolayı acı çekiyor.

Bu nedenle hayvanseverler, cins kedi ve köpeklerin çoğaltılmamasını öneriyor. Ancak özellikle cins köpekler, evcil hayvanlar arasında hala çok popüler.

Araştırma ekibiyse yeni teknoloji sayesinde safkan köpeklerin daha sağlıklı olabileceğini savunuyor. Ekipte yer alan Okjae Koo, "Bu, köpeklerde bu genom düzenleme yöntemini yerleştirmeyi hedefleyen araştırmamızın daha ilk adımı" dedi.

The Telegraph’a konuşan Koo, "Araştırmamızın nihai amacı, bu teknolojiyi kullanarak köpekleri akrabalarıyla çiftleştirerek yetiştirmenin neden olduğu patojenik mutasyonlardan iyileştirmek" ifadelerini kullandı

Koo, "Teknolojiyi çeşitli köpek türlerindeki hastalık yapıcı mutasyonları silmek" için kullanma planımız var. Hayvanları iyileştirmek için gen tedavisi ürünleri geliştiriyoruz. Bu araştırmayla bilim insanları, yalnızca cins köpeklerdeki hastalıkların değil, klonlanan canlıların hastalıklara karşı daha hassas hale gelmesinin de önüne geçebilir.

Zira köpek klonlama, son yıllarda yetiştiriciler arasında da popüler hale geldi. Birçok evcil hayvan sahibi, ölen hayvanının "genetik ikizini" tercih ediyor. 

Klonlanan hayvanlar, genetik ikizleriyle aynı zeka, mizaç ve görünümü paylaşıyor. Ancak sağlık sorunlarına da daha yatkın oluyor. Hayvanlar üzerindeki genetik mühendisliği ve klonlama çalışmaları bu sebeple etik sorunları beraberinde getiriyor. Genetiği değiştirilmiş hayvanların refahıyla ilgili tartışmalar, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün yönergeleri doğrultusunda sürdürülüyor.

Robot köpek, yürümeyi bir saatte öğrendi

 

Dünyada ilk: Çin'deki robotlar domuz klonladı

 

Çin’in ilk klonlanmış kedisi Garlic doğdu