Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa ve dünyaya açılma fırsatı sunan ve bu yılki sloganı "Sağlam Bağlantılar ile Güçlenin” olan Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2014 Programı’nın sonuçları, düzenlenen ödül töreniyle açıklandı.
Türkiye’de dokuzuncu yılını dolduran programın bu yılki birincisi CordisNetwork oldu. Son beş yılda %4192 büyüme kaydederek birinci olan CordisNetwork şirketini, %4075 büyüme ile Kartaca ve %2125 büyüme ile 3pay | Mikro Ödeme izledi.
 
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin yarıştığı programda Teknoloji Özel Ödülü’nü Natek Bilişim kazandı. Bunun yanı sıra, büyükler ligi olarak anılan ve 2013 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon Euro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son beş yıldaki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği ‘Big Stars’ kategorisinde ise Biotekno ve Innova yer aldı. Innova, ayrıca programım düzenlendiği dokuz yıl boyunca Fast50 listesine girebilme başarısı gösterebilmiş tek şirket oldu.
 
Deloitte Türkiye TMT Lideri ve Ortağı Tolga Yaveroğlu, Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı’nın Türkiye’de dokuz yıldır başarıyla gerçekleştiğini ileterek, “Katılımcı şirketlerin bilinirliğine katkıda bulunmanın yanı sıra yatırımcılara bir referans kaynağı sağlayarak şirketlerin sermayeye erişimini kolaylaştıran bu programı dokuz yıldır sürdürüyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu sene kazanan şirket profiline baktığımızda, daha önceki senelerde olduğu gibi ağırlığın yazılım firmalarında olduğunu görüyoruz; bu şirketler içerisinde özellikle mobil çözümler ve ödeme sistemi hizmetleri sağlayanlar ön plana çıkıyor. Türk şirketleri yabancı şirketlere kıyasla rekabetçilikleri, yaratıcılıkları ve hizmete verdikleri değer ile çok daha hızlı çözüm üretebiliyorlar. Bu sayede de, Fast500 EMEA sıralamasına son 5 senede ikisi birincilik olmak üzere 9 Türk şirketinin ilk 10’da yer almayı başardığını görüyoruz.” dedi.
 
Yazılım şirketleri ağırlıkta
Programda yer alan firmaların %62’sini yazılım şirketleri oluşturuyor. Diğer firmalar da internet, e-ticaret, dijital medya, telekomünikasyon ekipmanı ve donanım üretimi alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Fast50 içerisinde ilk 10’a giren şirketlerin 7’sı programda ilk defa bu sene yer alırken, ortalama büyüklükleri %2258 olarak gerçekleşmiştir. Fast50 şirketleri büyüme performanslarının yanında 2013 yılında AR-GE’ye toplam 268 milyon TL kaynak ayırmışlardır. Program katılımcılarını %80 İstanbul, %16 Ankara, geriye kalanlar ise Kocaeli ve İzmir merkezli firmalar oluşturuyor.