Gök bilimciler, Kuğu (Cygnus) takımyıldızında yer alan Kepler-78 yıldızının yörüngesindeki bir gezegenin, Dünya’nın ‘cehennem kadar sıcak ikizi’ olduğunu belirtti. Demir ve kaya yoğunluğunun yanı sıra, kütle ve çapı açısından Dünya’ya ikizi kadar benzeyen gezegenin tek farkı, yüzeyinin 2000 derece daha sıcak olması.
NASA’nın Kepler teleskobu tarafından tespit edilen Kepler-78 yıldız sisteminde, Dünya’ya çok benzeyen bir gezegen tespit edildiği açıklandı. Yıldızın yörüngesinde üç gezegen belirlediği açıklanırken, Kepler-78b’nin Dünya’ya en çok benzerlik taşıyan gök cismi olduğu belirtildi.
Her ne kadar Dünya’ya benzese de, Kepler-78b yaşama olanak sunan şartlar içermiyor. Gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü sadece 8.5 saatte tamamlıyor. Yıldızına son derece yakın olması, Kepler-78b’nin lavlarla kaplı bir yüzeyi olduğuna işaret ederken, çok ince bir atmosferi olduğu düşünülüyor.
Discovery News’in haberine göre, birkaç ay önce tespit edilen Kepler-78b’nin Dünya’ya benzerliğini, iki uluslararası araştırma grubunun çalışmaları ortaya çıkardı. Analizlerde, bir süre önce devre dışı kalan Kepler teleskobunun verileri kullanıldı.
Mayıs ayında devre dışı kalan Kepler, incelediği 150 bin yıldızdan gelen ışığı analiz ederek gezegen keşfi yapıyor. Yıldızların önünden geçen gezegenlerin oluşturduğu karaltı, yörüngedeki gök cisimlerini ele veriyor.