ABD’de dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından biri faaliyete geçirildi ve kayda değer düzeydeki yapay zekasını, astrofizik ve iklimden temiz enerji teknolojilerine kadar, en zorlu projelerden bazılarına uygulaması istenecek.

Independent'tan Joe Sommerlad haberine göre, Hewlett-Packard üretimi Cray EX türü bir süper bilgisayar olan Perlmutter sistemi, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nın bünyesinde yer alan Kaliforniya’daki Ulusal Enerji Araştırmaları Bilimsel Hesaplama Merkezi’nde (NERSC) açıldı. Bilgisayarın grafik donanımının çoğunu sağlayan yonga üreticisi Nvidia’ya göre "gezegenin en hızlısı."

ABD Enerji Bakan Yardımcısı David Turk tanıtım toplantısında, “Perlmutter süper bilgisayarı gelecek neslin bilim insanlarına ve mucitlerine ilham verilmesini sağlayacak. ABD ve Enerji Bakanlığı’nın da en büyük sorularımızı yanıtlamak için bilimsel hesaplamayı kullanmada lider kalmasına olanak tanıyacak" dedi.

Biz bunun gibi hesaplama platformlarını geliştirmeye ve kullanıma sokmaya devam ettikçe ulusal laboratuvarlarımız iklim değişikliğinden siber güvenliğe, günümüzün en zorlu sorunlarına çözüm geliştirmeleri için daha iyi konumlandırılacak.

Cihaz gücünü 6 bin 159 adet Nividia A100 Tensor Core türü grafik işleme biriminden alıyor ve bu da onu saniyede neredeyse 4 exaflopluk veya bir kentilyonluk kayan nokta (gerçel sayıların bilgisayar ortamındaki gösterim şekillerinden biri -ed.n.) işlemini gerçekleştirebilir hale getiriyor.

SiliconANGLE’a göre, ismini Nobel ödüllü astrofizikçi Saul Perlmutter’dan alan sistemin hemen üstleneceği görev, evrenin üç boyutlu haritasının oluşturulmasından daha azı değil.

Bu görev, Perlmutter’ın aynı laboratuvarın tek bir pozlamada 5 bin galaksiye kadar görüntü yakalayabilen Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı’ndan (DESI) bilgilerin işlenmesini içerecek. Bunun karanlık enerjiyi ve evrenin hızlanan genişlemesini daha iyi anlamamızı sağlayacak bir iş olması umuluyor.

Bir diğer projede ise üstün pil depolama teknolojisi ve olası yeni biyoyakıtlar geliştirme umuduyla çevre dostu enerji kaynaklarındaki atomaltı etkileşimleri araştıracak.

Nvidia’nın üst düzey ürün pazarlama müdürü Dion Harris, “Geleneksel süper bilgisayarlar, QuantumEspresso gibi programlarla birkaç saniyede birkaç atomun simülasyonlarını oluşturmak için gereken matematiği zar zor yapabilir" dedi.

Fakat son derece hassas simülasyonların makine öğrenimiyle birleştirilmesiyle bilim insanları, daha uzun süreler boyunca daha çok atom üzerinde çalışabilir.

Perlmutter’ın A100 Tensor Core birimleri, hem simülasyonlar için çifte duyarlı kayan nokta matematiğini hem de derin öğrenme için gerekli olan karma duyarlı hesaplamaları hızlandırabildikleri için bu konuya katkı sağlamaya benzersiz biçimde elverişli.

Dr. Perlmutter’ın kendisi, adaşının muazzam potansiyeline dair şöyle konuştu:

Bu süper bilgisayar olanaklarının gücünü bilimle bileştirmek için çok heyecan verici bir zaman ve bunun nedeni kısmen bilimin çok büyük miktarda veri toplama ve bunları aynı anda işleme koyma yeteneğini geliştirmesi. Bu yeni süper bilgisayar bu veri kümelerini işlemek için tam da ihtiyacımız olan şey. Sonuçta kozmoloji, mikrobiyoloji, genetik, iklim değişikliği, malzeme bilimleri ve aklınıza gelebilecek hemen her alanda yeni keşifler yapmayı umuyoruz.

İşte karanlık maddenin en büyük ve kapsamlı haritası!