Bilim insanları o dönemlerde, yaptıkları keşiflerle ilgili olarak bunun yeni bir dinozor türüne ait olduğunu söylemiş, hatta bu türe "Oculudentavis khaungraae" ismini vermişlerdi. Ancak yapılan son çalışmalar, durumun pek de böyle olmadığını gösteriyor.

Myanmar'da bulunan kehribarın içerisindeki fosili inceleme imkanı yakalayan Çinli ve ABD'li bilim insanları, bu fosilin arı sinek kuşlarına benzeyen bir dinozora ait olduğunu düşünmüşlerdi. Hatta Claremont McKenna Koleji bünyesinde çalışmalarını sürdüren Prof. Lars Schmitz, omurgalı canlıların kehribar içerisinde korunmalarının çok nadir olduğunu ve bu yüzden de yapılan keşfin önemli olduğunu açıklamıştı. Şimdiyse bu açıklamaların gerçeklik yanının olmadığı açıklandı.

Bazı araştırmacılar, aylar önce gündeme gelen dünyanın en küçük dinozor türü iddialarını en başında reddetmişlerdi. Ancak Çin ve ABD'deki bilim insanları, çalışmalarını savunmaya devam ederek bu fosilin bir dinozora ait olduğunu söylemişlerdi. Bilgisayarla yapılan son taramalar ve detaylı çalışmalarsa, bilim insanlarının yaptığı bir hatayı gün yüzüne çıkardı.

Yapılan çalışmalar, söz konusu fosilin bir kertenkeleye ait olduğunu gözler önüne serdi. Yeni çalışmayı hazırlanan orijinal makalenin yazarlarına götüren uzmanlar, bu durumu onlara da onaylattılar. Bilim insanları, aylar önce yaptıkları çalışmalarda hatalı sınıflandırma nedeniyle fosili bambaşka bir noktaya taşımışlardı. Orijinal makale, söz konusu fosilin kertenkeleye ait olduğunun anlaşılmasından sonra kaldırıldı. Konuyla ilgili yeni bir makalenin yazılması ve bilimsel dergilerde yayımlanması bekleniyor.