Dünyanın en nadir hayvanlarından Sumatra tavşanı, sosyal medya platformu Facebook'ta ortaya çıktı.

Endonezya'daki yaban hayatı yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamada, Facebook'ta tavşanın fotoğrafının paylaşıldığı yönünde bir ihbar aldıklarını duyurdu.

Kerinci Seblat Milli Parkı ve kâr amacı gütmeyen hayvan koruma kuruluşu Fauna & Flora International (FFI) yetkilileri, ortak yaptıkları araştırmayla hayvanı yakalayan çiftçiyi buldu. Görevliler, hayvanın güvenli şekilde ormana bırakıldığını açıkladı.

Sumatra tavşanı hakkındaki bilgiler sadece 20. yüzyılın başında toplanan örneklerden ve az sayıdaki foto kapan görüntüsünden ibaret.

Yaşam alanı kaybı ve yasadışı avcılık, bu minik canlıların önündeki en büyük tehdit. Örneğin 2018'de ülkedeki Sriwijaya Üniversitesi'nden yaban hayatı uzmanları, hayvan ticareti yapılan gizli bir WhatsApp grubuna sızmıştı. Grupta iki Sumatra yavşanının satıldığı görülmüştü. Bunlardan birinin, görülen en genç birey olduğu düşünülüyor.

FFI'ın, tavşanın yakalanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Tavşanın, kısa bir süre önce taşan bir nehrin yanındaki milli parkın çevresinden bir çiftçi tarafından yakalandığını öğrendik. Hayvanın vücudunda hafif bir yaralanma vardı. Bu, muhtemelen taşkın sırasında meydana geldi.

Tavşan, park görevlileri tarafından foto kapanı verilerine göre seçilen bir yerde güvenli şekilde ormana bırakıldı.

Kurtarma ekibinden Herizal, "Tavşanı serbest bırakmak, bir kaplanı serbest bırakmaktan daha stresliydi. Hayvan, serbest kaldıktan sorna etrafa baktı ve yaprakları yemeye başladı. Çok rahat görünüyordu" diye konuştu.

Öte yandan uzmanlar, tavşanı serbest bırakmadan önce bilimsel araştırmalar için örnek aldı.

Araştırmalar, hızlı intikamın tercih edildiğini gösterdi

 

Ingenuity, Perseverance gezginini tepeden çekti