Mısır tarafından bir casusluk amacıyla kullanıldığı düşünülen heykel ve fütürüst eserleriyle dikkat çeken robot sanatçı Ai-Da, 10 gün boyunca kilit altında tutuldu. Kahire’deki havalimanı görevlileri tarafından şüphe duyulduğu için yalnızca robot değil aynı zamanda geliştiricisi de tutuklanmak istendi.

Yaşanan gözaltı gerçekçi insansı robotlara karşı gerçekleştirilen en ilginç olay olarak kayıtlara geçti. Robotun varlığından haberi olmadığı düşünülen görevlilerin casus olarak suçladıkları robotu sökme önerileri de dikkat çekti.

DİPLOMATİK KRİZİN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Ai-Da ve robotun geliştiricisi Aidan Meller, Gazi Piramitleri’nde düzenlenecek bir etkinlik kapsamında Kahire’ye geldi. Havalimanı görevlileri ise hem robotu hem de Meller’i incelemeye aldılar. Diplomataik krizin eşiğinden dönüldüğü aktarılan The Guardian haberinde, binlerce yıldır piramidin yanında çağdaş sanata ilk kez izin verildiği de vurgulandı.

İngiliz basınına konuşan Meller yaşanan olaya çok şaşırdığını söyledi. Meller'e göre, sınır muhafızları Ai-Da'yı önce internet bağlantısı(modem) olduğu için, ardından gözlerinde kameralar olduğu için (çizim ve boyamak için kullandığı) gözaltına aldı. "Modemleri bir kenara atabilirim, ama gözlerini gerçekten oyarak çıkaramam," dedi.

Dünyanın en ünlü ressam robotu olan Ai-Da gözlerinde yer alan sensörler sayesinde gördüğü nesneleri kusursuz bir şekilde çizebiliyor.

Robotik pompacılar benzin dolduruyor

 

Yerli robot Mini Ada satışa çıktı: İşte fiyatı...

 

Dünyanın en küçük oyun konsolu üretildi