Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) "taksit esnetme" çalışmasına ilişkin, "Taksit esnetme çalışması, diğer sektörleri de etkileyecektir ama elektronik ticaret sektörünü çok daha iyi yönde etkileyecektir" dedi.

Orhun, yaptığı açıklamada, BDDK'nın yaklaşık iki yıl önce kredi kartında taksit sınırlaması getirdiğini hatırlatarak, bu uygulamanın elektronik ticareti olumsuz etkilediğini söyledi.

Kredi kartlarına taksit sınırlamasında vade süresinin yükseltilmesiyle elektronik ticaret sektöründe canlanma olabileceğini belirten Orhun, "Kredi kartlarında taksit sayısının artması elektronik ticaret sektörü için çok iyi olacaktır. Taksit sayısının artması, daha pahalı ürünlerin de satılabilme imkanının artması anlamına geliyor" diye konuştu.

Türkiye'de, ortalama alışveriş miktarının gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu ifade eden Orhun, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye'deki problemlerden bir tanesi de Türkiye'deki ortalama sepet miktarı, yani alışveriş miktarının 200 liranın altında olması. Oysaki gelişmiş ülkelerde bu rakamın 200 dolar civarında olduğunu görüyoruz. Neredeyse 3 katı. Neden, çünkü insanlar daha ucuz ürünleri internetten alıyorlar, pahalı ürünleri şu anda maalesef internet kanalında çok fazla tercih etmiyorlar. Böyle bir gelişme o ürünlerin de satılabilirliğini artıracaktır. Dolayısıyla taksit esnetme çalışması bizim için de çok iyi bir gelişme olur."
 
"PAHALI ELEKTRONİK EŞYA VE MOBİLYA SATIŞI ARTAR"
Orhun, kredi kartlarında taksit sayısına paralel olarak pahalı elektronik eşya ve mobilya satışlarının da artacağını düşündüğünü bildirerek, şunları kaydetti:

"Taksit esnetme çalışması, diğer sektörleri de etkileyecektir ama elektronik ticaret sektörünü çok daha iyi yönde etkileyecektir. Özellikle daha pahalı elektronik eşyalarda ve mobilyalarda satışlar artacaktır. Bu tür ürünlerin ödemesini uzun vadeye yaydığımız zaman daha çok kişi bunları alabilecek. Elektronik ticarette kullanıcılar için zaten uygun fiyatlar olduğu için o yüzden de ekonomiye olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Fiziksel mağazacılıkta 36 aya kadar taksitlendirme yapan birçok şirket var, bu uygulama gerçekleşirse ve tüketiciler için kredi kartı olduğu zaman süreci yönetmek de çok daha kolay olacak. Senetlerle, evraklarla uğraşmayacaklar. Dolayısıyla çok olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum."