Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçen yılın son çeyreğinde 20,7 milyar liraya ulaşan elektronik haberleşme sektöründeki operatör gelirlerinin 2020 toplamında bir önceki yıla göre yüzde 15,6'lık artışla 77,1 milyar lirayı geçtiğini belirterek, "Bu rakam, sektör büyümesinin devam ettiğini gösteriyor." ifadesini kulandı.

Karaismailoğlu, yazılı açıklamasında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) 2020'nin son çeyreğine ilişkin hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu"nu değerlendirdi.

Geçen yılın neredeyse tamamına etki eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında en çok öne çıkan sektörlerin başında elektronik haberleşmenin geldiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, sektörün salgın döneminde ekonomik ve sosyal hayatın yanı sıra eğitim kabiliyetinin uzaktan da olsa sürdürülebilmesi için anahtar rol oynadığını bildirdi.

Karaismailoğlu, 2020'nin son çeyreğinde 20,7 milyar liraya ulaşan elektronik haberleşme sektöründeki operatör gelirlerinin yıl genelinde bir önceki yıla göre yüzde 15,6'lık artışla 77,1 milyar lirayı aştığını belirterek, "Bu rakam, sektör büyümesinin devam ettiğini gösteriyor, elektronik haberleşme sektörü operatörleri için de olumlu bir gelişme." ifadesini kullandı.

Mobil operatörler açısından bakıldığında da operatör gelirlerinin yüzde 13,7 arttığını kaydeden Karaismailoğlu, Türk Telekom ve mobil operatörler dışında kalan diğer operatörlerin net satış gelirlerinin geçen yıl 19,5 milyar lirayı geçerek bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 21,7 arttığını bildirdi.

Karaismailoğlu, yıl sonunda oluşan rakamlara bakıldığında Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde sektörde yapılan yatırım tutarının bir önceki yıla göre yüzde 27'den fazla artarak 13 milyar liraya ulaştığını ve sektördeki tüm operatörlerin yatırımlarının ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 artarak 16,7 milyar liraya yaklaştığını kaydetti.

Yatırımlardaki bu artışın geniş bantın yaygınlaşması, fiber altyapıların ülke çapında erişilebilir olması, 5G ve ötesi teknolojilere geçişin daha rahat ve kolay bir şekilde gerçekleşmesi için kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, sonraki yıllarda da yatırımların artarak devam etmesini beklediklerini belirtti.