2022 yılı Elon Musk için birçok başarı ile dolu olduğu kadar uğradığı maddi kayıplar ve verdiği hukuk mücadeleleri nedeniyle de çalkantılı geçti. İlhamını süper kahraman filmleri Iron Man’den alan maceraperest milyarderin, bu yıl birden fazla işte çalıştığını ve kendisine ‘Twitter Başkanı’ titrini aldığını da unutmamalı.

Tesla ve SpaceX'in CEO'su, Tesla için güçlü bir küresel genişleme üstlenmekten Rus işgaline karşı Ukrayna direnişinde destekleyici bir rol üstlenmeye kadar 2022'yi önemli kilometre taşlarıyla kapatıyor. Elon Musk ayrıca yaptığı açıklamalarda Twitter platformunu değiştirme konularına da odaklandığını da söylüyor.

Bazen çileden çıkarıcı, bazen kaba, bazense kışkırtıcı da olsa dünya Musk’ın her mesajını takip etti. Musk, ABD eski Başkanı Donald Trump ve ABD seçim sonucunun diğer önde gelen muhaliflerinin yasaklanan hesaplarını eski haline getirmeden önce kamuoyunun da fikrini alıyor.

Elon Musk Trump için anket başlattı

Musk'ın en büyük başarılarından bazıları, hali hazırda Twitter'ın San Francisco'daki genel merkezinin duvarlarını süslüyor. Genel merkezin duvarında, “Şimdi de Coca-Cola'yı satın alıp içine tekrar kokain koyacağım” ifadeleri yer alıyor.

Musk geçtiğimiz ekim ayında Twitter’ı 44 milyar dolara satın almıştı. Satın alma işlemimin ardından 7 bin 400 çalışanı bulunan Twitter’ın liderler dahil olmak üzere yarısından fazla işten çıkarıldı. Çalışanların çoğu, çalışanlardan birinin Twitter'da gösterdiği gibi, ofiste uyumayı gerektiren ‘zahmetli’ koşullar altında çalışmayı reddetti.

Twitter’ın bir sonraki hamlesinin ne olacağını kimse tahmin edemiyor. Çünkü strateji değişebiliyor. Musk, alışveriş ve bankacılıktan sosyal medyaya kadar her şeyi içeren devasa bir uygulama olan Çin merkezli WeChat'in uygulamasına benzer fikirler ortaya attı. Ayrıca kariyerinde daha önce internet üzerinden para transferi yapmak için ‘Paypal’ internet sitesini kurduğunda yaptığı gibi, ödeme ve para transferi dünyasına gireceğini ima etti.

Forbes'a göre Musk’ın Twitter'ın peşinde koşması net servetinin 100 milyar dolardan fazla azalmasına ve onu dünyanın en zengin insanı listesinde ikinci sıraya düşmesine neden oldu. Yılın sona ermesiyle Twitter kullanıcıları Musk’ın Twitter’ın liderliğinden çekilmesi yönünde oy kullanmasıyla Twitter'daki liderliği kendi yarattığı konusu sorgulanmaya başladı. Musk, kendi başlattığı anketin sonuca bağlı kalacağına dair söz verdi.

TWITTER’IN YERİ OLDUKÇA BÜYÜK

İletişim platformu büyüdü. Twitter, dünya ve endüstri liderleri, devrimciler ve medya için tercih edilen sosyal medya platformu olmaya devam ediyor. Musk ekim ayında attığı bir tweetinde, “İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır. Twitter, insanlığın geleceği için hayati konuların tartışıldığı dijital arenadır” ifadelerini kullandı.

Buna karşılık son birkaç gün içinde, The New York Times, The Washington Post, CNN’den bazı gazetecilerin hesapları askıya alındı.

Musk'ın Twitter'daki geleceğini anket sonuçları belirleyecek

Bir dijital şirketin hayatta kalması için bir mücadeleden söz ederken başlayan şey, basın savunuculuğu gruplarının yanı sıra Fransa, Almanya, İngiltere ve Avrupa Birliği'nden (AB) yetkililerin hesaplarının askıya almaları kınamasının ardından, ifade özgürlüğü ve içerik üzerinde kontrol konusunda küresel bir olaya dönüşmesiydi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk “Twitter'ın insan haklarına saygı gösterme sorumluluğu var. Elon Musk, ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere haklara saygıya değer veren politikalara dayalı kararlar vermeyi taahhüt etmelidir. Ve bundan daha azı değil” açıklamasında bulundu.

BUNUN 2023 YILI İÇİN ANLAMI…

Musk'ın ilk görevi, anlaşmayı finanse etmek için kullandığı kabaca 13 milyar dolarlık borcunu ödemek için Twitter'ın günde 4 milyon dolar kaybetmesini önlemenin bir yolunu bulmak.

Adından, Twitter'ı muhafazakarların iddia ettiği bir liberal önyargı pazarından, seçim sonuçlarını reddedenleri veya koronavirüs salgınıyla ilgili komplo teorilerine inananları susturmayan bir ifade özgürlüğü pazarına dönüştürme görevini tamamlamak var.

Musk bu yıl toplu olarak ‘Twitter Dosyaları’ olarak bilinen binlerce Twitter e-postası ve Slack mesajı yayınladı. Muhafazakar şikayetleri körükleyen içerik kontrol kararlarını izleyen bu dosyaların yayınlanması, sosyal medya devinin politika değişikliğinin yolunu açtı.

Elon Musk, ABD hükümetini ifşa etti

Söz konusu dosyalar, ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden aleyhindeki yolsuzluk suçlamalarının yayınlanmasını engelleyen Twitter yöneticileriyle ilgili iç müzakereleri ortaya koydu. Ayrıca 6 Ocak’da Kongre Binası’na düzenlenen saldırının ardından ABD eski Başkanı Donald Trump’ın hesabı da yasaklandı.

Trump geçtiğimiz pazartesi günü rakip Trut Social platformundan yaptığı açıklamada “Bu yaptıkları tüm yasa dışı şeyleri tartışmadan bile ana seçim sonucunu değiştirebilirdi” ifadelerini kullanarak Hunter Biden'ın yurt dışı iş anlaşmaları hakkında şüphe uyandırmak için bir FBI planından bahseden e-postalara atıfta bulundu.

ABD başkanlık adaylığı için Florida Valisi Ron DeSantis'i desteklerken Trump'ı Twitter'a dönmeye çağıran Musk'ın 2023'te siyasi tartışmalara yol açması bekleniyor. (Şarkul Avsat)

Elon Musk, Twitter'a yeni CEO arıyor

 

Elon Musk dara düştü, para arıyor