Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu, ABD'li e-ticaret platformu Wayfair ile ilgili iddiaların Türkiye'ye yansımasını üzülerek takip ettiklerini duyurdu.

ETİD'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin dijital dönüşümünün itici gücü, geleceği parlak e-ticaret sektörünün sosyal medyadaki iddialarla töhmet altında bırakıldığını belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Pazar yeri modelinde satıcıların ürünleri tek bir platform üzerinden milyonlarca müşteriye ulaştırılıyor. Ürünlerin isimleri, açıklamaları ve fiyatları satıcılar tarafından belirlenmektedir. Pazar yerleri satıcıların belirlediği fiyatlara müdahale edememektedir. Ancak böylesi hassas konularda platformlarımız sorumluluk alarak üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. Ülkemize de yansıyan bu iddialar karşısında yapılan incelemelerde iddialara söz konusu ürünlerde veri giriş hataları tespit edilmiştir. Bu hassas konuyla ilgili hiçbir şüphe kalmaması amacıyla yasal süreç de başlatılmıştır. Platformlarımızın da desteğiyle son derece şeffaf şekilde inceleneceğine eminiz. Sektörümüz üzerindeki bu asılsız iddiaların en kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyoruz."

WAYFAIR İLE İLGİLİ İDDİALAR...

ABD’li e-ticaret şirketi Wayfair’ın adının karıştığı skandal iddiaya göre Wayfair’daki oldukça yüksek fiyatlı eşyalar, çocuk kaçakçılığı yapmak için paravan olarak kullanılıyor. İddianın çıkış noktası ise sosyal paylaşım platformu Reddit’teki bir kullanıcının paylaşımlarına dayanıyor.

9 Temmuz’da sözkonusu Reddit kullanıcısı, mobilya ve ev eşyaları satan Wayfair’daki bazı ürünlerin isimlerine kaçırılan çocukların isimlerinin verildiğini ve bu ürünlerin de fahiş fiyatlarla satıldığını iddia ederek, konuyla ilgili bazı görseller paylaşıyor. Sözkonusu kişi, aslında bu ürünler üzerinden çocuk ticareti yapıldığını ima ediyor.

Komplo teorilerinin yapısı gereği ortaya atılan iddia ile ilgili pek çok bağlantı kurulmaya çalışılıyor. Sosyal medyanın anonim ve doğru veya yanlışlığını kontrol etmeden hızla yayılan yapısı da işin içine girince, olay iyice karmaşık hale geliyor.

Hatta Wayfair ile Türkiye’de Trendyol başta olmak üzere bazı çok bilinen e-ticaret siteleri ile bile bağlantı kurulmaya çalışıyor. Bazı kullanıcılar yine çeşitli ekran görüntüleri paylaşıp, Wayfair skandalının benzerlerinin Türkiye’de de yaşandığını iddia ediyor.

TRENDYOL'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Sosyal medyada Wayfair ile bağlantı kurulmaya çalışılan Trendyol'dan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Trendyol olarak hassasiyetle yakından takip ettiğimiz sosyal medyadaki iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek isteriz. Türkiye'nin Trendyol'u olarak onbinlerce satıcıyı müşterilerimizle buluşturduğumuz pazaryeri modelimizde ürün isimleri, açıklamaları ve fiyatları satıcılarımız tarafından belirlenmektedir. 15 milyondan fazla ürün bulunan platformumuzda, veri girişleri ile ilgili hatalı işlemlerle karşılaşılabilmektedir. Hatalı veri girişlerini ve her türlü ayrımcılık içeren söylemleri takip ediyor ve satıcılarımızı bilgilendirerek platform kuralları gereği, ürünleri yayından kaldırıyoruz. ‘Şikayet Et’ özelliği ile müşterilerimizden aldığımız bildirimleri de ivedilikle inceliyoruz. Ayrıca platform olarak satıcılarımızın hatalı veri girişlerini ve operasyonlarını iyileştirmeye yönelik eğitimleri düzenli olarak gerçekleştirmeye ve kontrol mekanizmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.

Sosyal medyadaki iddialarda yer alan ürünlerle ilgili yaptığımız incelemelerde, belirtilen fiyatlardan hiç satış yapılmadığı ve bu durumun veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandığı gözlenmiştir. Türkiye’nin Trendyol’u olarak markamızın böyle bir iddia ile yan yana gelmesinden son derece üzgünüz. Böyle bir konuda kamuoyunda oluşan haklı hassasiyeti en içten şekilde paylaştığımızı ve konunun kesinlikle karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz."

DEĞERİ 4 AYDA 10’A KATLANDI

Öte yandan 2002 yılında kurulan Wayfair’in New York borsasında işlem görüyor. Şirketin geçen yılki toplam satış gelirleri 9 milyar doların üzerinde.

Milyonlarca insanın eve kapanmasına neden olan koronavirüs salgını döneminde artan online satışlar Wayfair’a da tarihinin en iyi dönemini son 3-4 aylık süreçte yaşattı.

19 Mart 2020 tarihinde 2.2 milyar dolar olan Wayfair’in piyasa değeri 10 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 21.2 milyar dolara kadar çıkardı. Diğer bir ifadeyle son 4 ayda Wayfair’in değeri yaklaşık 10’a katlandı.

ŞOK DÜŞÜŞ

Ancak çocuk kaçakçılığı iddiaları şirketin hisselerinde şok düşüşe yol açtı. İddiaların ardından şirketin hisseleri New York borsasında yüzde 5.84 oranında düştü. 13.07 dolar kayıp sonrası hissenin değeri 210,80 dolara geriledi.