İngiliz mucit ve girişimci olan Sir Clive Sinclair, Londra’daki evinde on yıldır mücadele ettiği kansere yenik düştü. Clive Sinclair’in son ana kadar icatları üzerinde çalıştığını söyleyen kızı Belinda Sinclair, mucidin son günleri için, “Böyle yaşamayı seviyordu. Özgün ve yaratıcıydı, onun için işi heyecan vericiydi, bir maceraydı ve bu onun tutkusuydu” ifadelerini kullandı.

ELEKTRONİĞE OLAN İLGİSİ

Mekanik mühendisi bir babaya ve gemi inşa mühendisi bir büyükbabaya sahip olan Clive Sinclair, elektroniğe olan ilgisini “Çocukken, 8 yaşındayken okula gittiğim zamanlarda, babam bana Galenli bir radyo alıcısı almıştı, kesinlikle çok sevmiş ve ona hayran kalmıştım. Bence o elektroniğe olan ilgimi tetikledi.”  şeklinde açıklamıştı.

Sinclair’in 1970’ler ve 1980’lerde ilk ev bilgisayarının dışındaki icatları arasında ilk cep tipi hesap makinesi, cep televizyonu, elektrikli ulaşım araçları ve dijital kol saati yer alıyor. Sinclair’in yarattığı erişilebilir fiyattaki ev bilgisayarı ZX Spectrum bilgisayarları tüm dünyada milyonlarca adet satıldı.

BİLGİSAYAR VE E-MAİL KULLANMIYORDU 

Sinclair, 2013 yılında İngiliz BBC kanalına verdiği bir röportajda kendisinin bilgisayar ve e-mail kullanmadığını söyleyerek şaşırtıcı bir açıklamada bulundu. Bunun sebebini ise “Dikkatimin dağılmasından hoşlanmıyorum. Bir bilgisayarım olsaydı, bunu ya da şunu değiştirebilirim diye düşünmeye başlardım ve bunu yapmak istemiyordum. Eşim benim için bu konuyla nazik bir şekilde ilgileniyor” şeklinde açıklamıştı.

CEP HESAP MAKİNESİNİN İCADI

17 yaşında okulu bırakan Sinclair, Sinclair Radionics şirketini kurmak için gereken parayı biriktirmek amacıyla dört yıl boyunca gazetecilik yaptı. 1970’lerin başında cepte taşınabilecek küçüklükte ve hafiflikte hesap makineleri icat etmişti.

İlk icat ettiği ev bilgisayarı olan ve 50 bin adet satılan ZX80 model bilgisayarı, benzerlerinin beşte biri fiyatına sunuldu. Ardından ürettiği üst modelleri, pek çok yenilikçi özelliğinin yanı sıra bilgisayar endüstrisinin de gelişmesinin önünü açtı. Bir üst model ev bilgisayarından 250 bin adet satarak kârını katladı.

ELEKTRİKLİ BİSİKLET BAŞARISIZLIĞI

Sir Clive Sinclair’in zamanının önünde çalışmaları ve icatlarından biri de Sinclair C5 adlı pilli elektrikli bisiklet oldu. Finansal olarak Sinclair’e büyük bir darbe vuran C5 elektrikli bisiklet, o dönem şoförlerin görüş mesafesinin altında kalmasının güvenlik sorunu yarattığı düşüncesiyle başarılı olamadı. Sinclair, C5’teki başarısızlığının bedelini, şirketinin bilgisayar iş birimini Amstrad’a satarak ödedi. Sinclair, C5’le ilgili “Felaket sonuçlar, fakat diğer taraftan oldukça keyifliydi” dedi.

KULAKLIĞIN FİKİR BABASI

Her ne kadar pek çok fikri zamanının ötesinde olduğundan ve piyasanın hazır olmadığından dolayı parlayamasa da kimilerine göre Sinclair, İngiltere’deki tüketici elektroniği sektörünün yaratıcısıydı.

Kulaklıkların fikir babası olan Sinclair, X1 model kulak içi radyo, yüksek bir inovasyon ve akıllı bir minyatürleşme fikrini barındırsa da kullanmak için çok küçük parmaklı olmak gibi sorunlardan dolayı piyasada tutulmadı.