ABD merkezli sosyal medya devi Facebook, uzun bir süre boyunca yeni hizmeti Facebook Gaming üzerinde çalıştı. Yapılan çalışmalar, nisan ayında da meyvesini verdi ve şirket, Facebook Gaming'i Android için yayınladı. Ancak iOS kullanıcıları, Facebook'un yeni hizmetini bir türlü edinememişti. Hatta edinilen bilgilere göre Apple, Facebook Gaming'in App Store'a eklenme girişimini en az 5 kez reddetmişti.

Temelinde Twitch'e rakip olan bir uygulama olan Facebook Gaming, dileyenlerin yayın yapmasına imkan sağlamasının yanı sıra kullanıcıların birbirleriyle basit oyunlar oynayabilmelerini sağlıyordu. Bu oyunlar, gelişmiş yapılara sahip değil aksine fazlasıyla basit yapıdalardı. Apple, Facebook Gaming uygulamasında oyunlar bulunmasını kabul etmiyordu. Yaşanan son gelişmeler, Apple ile Facebook'un anlaşmaya vardığını gösteriyor.

Apple, App Store konusunda çok keskin kurallara sahip. Hatta sabah saatlerinde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, bulut üzerinden oyun akış hizmetlerinin App Store'un mevcut politikaları kapsamında hiçbir zaman iPhone ya da iPad'lere gelemeyeceğinden bahsetmiştik. Aslında Facebook Gaming ile Apple arasında yaşanan problem de aynı nedenden ötürüydü. Görünüşe göre Facebook, Apple'ın Facebook Gaming için istenen şartları sağlamış durumda.

Konuyla ilgili açıklamalar, Facebook COO'su Sheryl Sandberg'den geldi. Sandberg, Facebook Gaming'i App Store'da yayınlayabilmek için çok uğraştıklarını, çareyi ise uygulamadaki oyun bölümü tamamen kaldırmakta bulduklarını ifade ediyor. Sandberg'e göre iOS kullanıcıları, Android kullanıcılarına göre daha kısıtlı bir Facebook Gaming deneyimi yaşayabilecekler.

Yaptığı açıklamalarda Apple'a da sert çıkan Sandberg, Apple'ın izin verip vermemesinin kendileri için önemli olmadığını, Facebook Gaming'i kullanan 380 milyon kullanıcı için en iyi deneyimi sunmaya odaklanacaklarına devam edeceklerini ifade ediyor. Bu arada iOS kullanıcıları, her ne kadar arkadaşlarıyla ufak oyunlar oynayamayacak olsalar da Facebook Gaming, yayıncılık özellikleri açısından her iki platform için de neredeyse aynı deneyimi sunacak.

Facebook tarafından atılan adım, Facebook Gaming'in App Store'a eklenmesi için artık hiçbir nedenin kalmadığını ortaya koyuyor. Ancak uygulamanın, iOS platformundaki kullanıcılara neler sunacağı ve kullanıcıların, bu uygulamaya karşı görüşlerinin nasıl olacağı şu an için bilinmiyor. Görünüşe göre Facebook Gaming, Android ile iOS ekosistemi arasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyecek.