TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, çalışmaların sürdüğünü ve bir hayli mesafe katettiklerini belirterek, “Bu işlerin olabilmesi için önce hukuki değişiklikler gerekiyor. Ayrıca kimin elinde hangi şebeke var, bunları nasıl ortak kullanıma geçirilebiliriz, bunun çalışması sürüyor.

Yeni şirketin hangi yapıda olacağıyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Çok sürmemesi için gayret ediyoruz. Ama sanırım 3-4 ayımız var. Kuruluş biter bitmez ilk yapılacak iş, ortakların elinde bulunan şebekelerin paylaşımı olacak” dedi.
Paylaşımın altyapısını hazırlamak üzere teknik çalışmaların sürdüğünü de dile getiren Arıak, bu konuda hızlı ilerlendiğini, yeni yatırımların nasıl yapılacağı konusunda da bir model üzerinde çalışıldığını aktardı.

Türkiye’de şu anda 280 bin kilometrelik fiber altyapı bulunuyor. Arıak, bunun yüzde 80’inin Türk Telekom’a ait olduğunu anımsatarak, ortak altyapı kullanımının yüzde 20’lik kısmı kapsayacağını ancak ülke ekonomisi açısından bunun da çok önemli olduğunu kaydetti.

Türk Telekom’u bekliyoruz

Türk Telekom’un da hala bu ortak ağa katılmasını beklediklerini vurgulayan Yusuf Ata Arıak, şunları söyledi:

“Yeni yönetim geldi. Önceki yönetimle görüşmüştük onlar şimdilik dışında kalmayı uygun görmüşlerdi. Yeni yönetimden ümitliyiz. Türk Telekom’un eninde sonunda bu yapıya katılacağını tahmin ediyoruz. Onlara da yer bırakacak şekilde çalışmamızı sürdürüyoruz. Sonra da dahil olabilirler. Türk Telekom böyle bir şeye ihtiyacım yok diye düşünüyor da olabilir ama burada birinci madde Türkiye’nin kazanması, sektörün gereksiz yatırım yapmamasıdır.”