Türkiye’deki fiber altyapıdaki sıkışıklığın giderilmesi için bir an önce kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi gerektiği belirtildi. Serbest Telekom İşletmecileri Derneği(TELKODER) bu amaçla ‘Türkiye’nin İletişimde İkinci Baharı-Kablo TV Şebekesi’ adıyla bir rapor yayınladı.
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye’de kablo TV şebekesinin 2005 yılında Türksat’a devredildiğini anımsatarak, “O tarihten bugüne kablo şebekesinde pek çok geliştirme yapıldı. Saha dolabına kadar fiberler döşendi. Sonra koaksiyel kabloyla evlere kadar gidildi. Bu nedenle bu şebekenin özelleştirilmesi şu anda fiber altyapıda yaşanan sıkışıklığa çare olabilecek önemli bir adım olur” dedi.

‘Şimdi tam zamanı’
Kablo TV’de Türksat’ın 3 milyon 600 abonesinin bulunduğunu da aktaran Arıak, “Bu özelleştirme zaten hükümetin bilişim stratejisinde var. 2015 yılında bu açıklandı. Ancak geçen yıl seçimler nedeniyle çok bir şey yapılamadı. 4.5G lansmanı sonrasında bu özelleştirmenin tam dönemi. Bu yıl artık bunun özelleştirilmesi ülkeye ve sektöre büyük fayda sağlayacak. Hem devlet bundan bir gelir elde edecek. Hem de operatörler ve alternatif telekomcular altyapıdan faydalanmış olacak” diye konuştu. 
Arıak, daha önce bu özelleştirmeden hükümetin 2 milyar dolarlık gelir beklentisi hedefi olduğunu da anımsatırken, mevcut kablo-TV internet şebekesinin genişbantın yaygınlaştırılmasında değerlendirilmek için bekleyen ikinci bir fırsat olduğunu da vurguladı.
Ülkemizdeki kablo şebekesinin özelleştirilmesi durumunda telekom sektörüne yeni bir heyecan ve rekabet getireceğine de dikkat çeken Arıak, şunları kaydetti: “Özellikle TV yayınları ve genişbant düşünüldüğünde ADSL ile kıyaslanması anlamlı değil. ADSL’den çok daha hızlı ve dengeli bir genişbant olanağı sunuyor. Diğer yandan aynı dengeli iletişimi sağlayabilecek tam fiber hatlara nazaran daha ekonomik bir altyapı. Şu anda ülkemizde ADSL abone sayısı duraklamış, fiber abone artış hızı ise yavaşlamış durumda. Kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi sabit genişbant abone sayısına hareket getirebilir ve hızla büyütebilir. 

Yerli seçenek şart
Bu haliyle önemli bir fırsat. Daha önemlisi de ülkemize yeni girmeye başlayan 6 küresel video/TV uygulamaları karşısında bir yerli seçenek yaratmak gerekmektedir. Google veFacebook örneğinde    olduğu gibi karşısında yerli çözüm olmadığı için bir anda pazarı kaplayan farklı kültürlere ait çözümler gelmeden hızla yayılacak yerli bir uygulamanın hayata geçirilmesi için henüz geç değil.”
 

22 şehirde bulunuyor
Yusuf Ata Arıak, Türkiye’nin 22 önemli şehrinde Kablo TV altyapısının bulunduğunu belirterek, bu altyapının özelleştirilmesiyle elde edilecek yararları, “Yeni nesil Gigabit modem teknolojisi sayesinde, 4.5G yatırımlarının fiber konusundaki sıkıntıların aşılması, ulusal altyapıda bir rahatlama ve yeni nesil haberleşme imkânının sağlanması mümkün olacaktır” şeklinde sıraladı.
 

Hangi operatörün ne kadar fiberi var

Türk Telekom
-  211 bin km’lik fiber ağı var
-  Bunun 124 bin km’si omurga
-  12.1 milyon eve fiber altyapısı götürdü
-  1.5 milyon fiber abonesi var

Vodafone
-  15 bin kilometre ağ
-  21.1 milyon abonesi var

Turkcell
-  35 bin 500 kilometre fiberi ağa sahip
-  2.3 milyon haneye fiber götürdü
-  14 şehri fiberle tanıştırdı