Foxconn çalışma koşulları dolayısıyla protestolara sahne olan ve bir süreliğine kapatmak zorunda kaldığı fabrikasını tekrar faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

Tayvan merkezli şirket, tesisi aşama aşama yenilenmiş yaşam alanları hazır oldukça açacak. Foxconn Pazartesi günü yaptığı açıklamada çalışanların istemeleri halinde isimsiz olarak şikayetlerini iletebilecekleri bir sistem oluşturulduğunu belirtti.

Çalışanlar fabrikadaki yemekten zehirlenmişti

Yaşanan geniş çaplı yemek zehirlenmesi sonrası çalışanların ana otoyollardan birini ulaşıma kapatmak da dahil olmak üzere protestolarda bulunması sonrası Foxconn Güney Hindistan’ın Chennai şehrindeki fabrikayı kapatmıştı. Yaşananlar mavi yakalıların kötü durumuna dikkat çekmiş ve yerel yönetimin bir inceleme başlatmasına neden olmuştu.

Apple Pazartesi günü yaptığı açıklamada tesisin hala gözetim altında olduğu fakat yemek ve konaklama tesislerinde şartlar düzeltildikçe çalışanların işlerine döneceklerini kaydetti.

Bu, Apple'ın yaşadığı ilk kriz değil

Apple, geçtiğimiz yıl başka bir iPhone üreticisi Wistron Corp. ile ücretleri ödenmeyen işçilerin isyan etmesi sonrası benzer bir sorun yaşamış ve şirketi inceleme altına almıştı.

Foxconn, Hindistan’ta idari ekibini ve operasyonlarını Chennai protestoları ışığında gözde geçirme sözü vermiş, Tamil Nadu hükümeti de şirketin yaşam alanlarını genişletmeyi, temizlik tesislerini iyileştirmeyi ve temiz içme suyu sağlamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Apple ve Foxconn Çin yasalarını ihlal etti

 

Apple, 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı