Teknoloji devlerinden yeni girişimlere kadar irili ufaklı yaklaşık 3 bin şirketin katıldığı CES’te akıllı ürünlerden yeni nesil otomobillere, beyaz eşyalardan televizyonlara kadar birçok ürün ilk kez bu fuarda tanıtılacak. En önemlisi ise teknoloji trendlerinin bu fuarda belirlenecek olması.

İşte CES’te tanıtılacak 5 yeni trend:

YAPAY ZEKÂ EVLERE GİRİYOR

Önceki dönemlerde yapay zekâ denilince günümüzden çok uzak bir kavram gibi anlaşılırdı. Ancak artık yapay zekalar evlerimizdeki yerini alıyor. CES’te bunun örneği fazlasıyla görülüyor. Beyaz eşyalar artık sahiplerinin kullanım alışkanlıklarını öğrenecek ve buna göre hareket edecek. Akıllı ev asistanları sayesinde evler sesli olarak kontrol edilirken, bu cihazlara daha önce verilen komutlar yapay zekalar tarafından öğrenilecek.

SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİL DAMGASI

Her geçen yıl CES’e otomotiv şirketleri daha fazla büyük önel vermeye başladı. Dev otomobil markaları ABD’deki otomotiv fuarlarından daha fazla CES’e konsantre olmuş durumdu. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Google’ın sürücüsüz araç şirketi Waymo’nun sürücüsüz minivan modelinin yanı sıra Hyundai, Ford, Mercedes, BMW, Nissan, Lexus, Tesla ve Faraday Future da geliştirdikleri son teknoloji sürücüsüz modellerini tanıtacak.

GOOGLE VE FIAT’TAN SÜRÜCÜSÜZ MİNİVAN

FIAT Chrysler Automobiles (FCA) ve Google’ın sürücüsüz araç şirketi Waymo’nun, sürücüsüz otomobil üretimi için yaptıkları işbirliği ilk meyvelerini verdi. FCA, Waymo için üzerinde çalıştığı 100 adet Chrysler Pacifica Hybrid otomobilin üretimini tamamladığı aracı CES’te ilk kez sergiledi. Önümüzdeki günlerde Waymo’nun sürücüsüz sürüş test filosuna katılacak olan model için güç aktarma organları, şasi ve yapısal sistemlerinde bir kısım mühendislik değişiklikleri yapıldı. Araca Waymo’nun geliştirdiği özel bilgisayar ve üstün teknolojili yol sensörleri eklendi.

RENK YARIŞI BAŞLADI

CES’te yeni televizyon teknolojilerinin öne çıkacak. LCD ve OLED’e alternatif olarak Quantum Dot teknolojisi fuarda sergilenecek. Bu teknolojiyle televizyonlar artık daha fazla renge sahip olarak, en doğal görüntüleri sunacak. Ayrıca akıllı evlerin merkezine ise televizyonlar oturacağı görülüyor. Evlerdeki birçok cihaz televizyonlardan kontrol edilebilecek.

GERÇEKLE SANAL İÇ İÇE GİRİYOR

Son dönemlerin en önemli teknolojileri arasında sanal gerçeklik (virtual reality) ve artırılmış gerçeklik (augmented reality) bulunuyor. Geliştirilen yeni nesil gözlükler, üzerinde bulunan kameralar sayesinde gerçek görüntülerin üzerine sanal içerikler yerleştiriyor. Bu da yepyeni bir deneyimin kapılarını açıyor.

NESNELERİN İNTERNETİ ŞOVU

CES’te tanıtılan her cihazın internete bağlanması ve nesnelerin interneti (IoT) konseptine dahil olması bekleniyor. Yeni giyilebilir teknoloji ürünleri başta olmak üzere sağlıktan otomotive kadar birçok alandaki ürün internete bağlanıyor. Bu cihazların internete bağlanarak kendi aralarında iletişim kurması ise en dikkat çekici nokta olacak.

64 KAT DAHA FAZLA RENK

GÜNEY Koreli teknoloji devi Samsung, geliştirdiği yeni televizyon teknolojisini ilk kez CES’te tüketicilerin beğenisine sundu. ‘QLED’ veya Quantum LED olarak ifade edilen yeni teknoloji, standart bir televizyona göre 64 kat daha fazlaya denk gelen 1 milyar renk üretebiliyor. Bu da insan gözüne daha yakın renklerin üretilebilmesi anlamına geliyor. CES fuarında bir araya geldiğimiz Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy, yeni QLED seri hakkında şunları söyledi: “Bu teknolojiyle televizyonlardaki kuralları yeni baştan yazıyoruz. 360 derece tasarım konseptine sahip QLED TV’ler aynı zamanda tüm cihazların tek bir optik kablo ile TV’ye bağlanabilmesini sağlayarak kablo karmaşasından da kurtarıyor. QLED’in vazgeçilmez bir diğer özelliği ise müzik, spor, eğlence gibi farklı ilgi alanlarına yönelik zengin içerikleri tek bir platformda buluşturarak Smart Hub’ı bir adım ileriye taşımasıdır. Samsung olarak TV izleyicisi ne istiyorsa biz onu tasarlıyoruz.”‘Spor’, ‘Müzik’ ve ‘TV Plus’ adlı yeni servisleriyle Samsung, Smart Hub platformu üzerinden tüketicilere TV tercihlerine dayalı kişiye özel içerik sunuyor. ‘Spor’ hizmetiyle, tuttukları takımların ne zaman maçı olduğu, maçın nerede yayınlandığı, sonucu gibi bilgileri tek bir navigasyon sayfasında görebiliyor.” (Hürriyet / Ahmet Can)