Sabah kahvaltısında sağlığınız için hangi ürünleri tüketmeniz gerektiğini akıllı gözlüğünüzün size listelediğini, sabah sporunda kaç kalori yaktığınızı ve gün içinde nabzınızın beklenen sınırlarda olup olmadığını akıllı saatinizden takip ettiğinizi düşünün. Yine akıllı gözlüğünüzden otobüsün sizin durağınıza ne zaman geleceği, markete gittiğinizde daha önce en çok satın aldığınız ürünlerin görünmesi, AVM'ye girdiğinizde ihtiyacınıza uygun kampanyaların anında size aktarılması nasıl olurdu? Tüm bunları yaparken de evdeki çocuğunuzun o an ne yaptığını görebileceğinizi düşünün. Tüm bunlar yakın gelecekte gündelik yaşamımızın bir parçası olacak.
Bunu sağlayacak olan ise giyilebilir teknolojiler. Vücuda takılabilen, giyilebilen, kıyafet veya aksesuarların bir parçası olabilen elektronik aygıtlara genel olarak 'giyilebilir teknolojiler' deniyor. Bu aygıtlar aslında temelde kablosuz bağlantı sağlayabilen ve bu sayede görüntü ekrana getirebilen, veri toplayabilen ve işleyebilen mini bilgisayarlardan oluşuyor.
 
46 MİLYON CİHAZ
Google'ın öncülüğünde akıllı gözlük ile başlayan, ardından dev teknoloji şirketleri Samsung ve Apple gibi üreticilerin akıllı saatleri ve birçok üreticinin geliştirdiği bilekli ile devam eden giyilebilir teknolojiler şirketlerin yatırımıyla her geçen gün çeşitleniyor. Bu şirketlerin yanı sıra gerekli donanımı sağlayan şirketler de farklı sektörlerde giyilebilir cihazların uygulandığı çözümler üretilmesinde rol oynuyor. Geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan giyilebilir teknolojiler pazarı tüm bu beklentilerle giderek büyüme yolunda ilerliyor.
Gözde Yeniova’nın Ekonomist’teki haberine göre IDC'nin son raporuna göre, 2015 yıl sonuna kadar 45,7 milyon adet giyilebilir cihazın pazara sunulacağı öngörülüyor. 2014 yıl sonuna kadar 19,6 milyon adet sevk yapıldığı düşünüldüğünde, bu yıl yüzde 133'ün üzerinde çok ciddi bir artış ortaya çıkacak. Rapora göre 2019 yılına kadar ise 126 milyon adet giyilebilir cihazın pazara sunulacağı öngörülüyor.
Pazarın global gelirleri için ise 4,65 milyar ile 9,17 milyar dolar arasında değişen tahminler söz konusu. Toplam pazardan en büyük payı tüketici uygulamaları alıyor. BCC Research'e göre, 2014'te 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan pazar, 2018'de 22,1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak.
Juniper Research araştırma şirketinin yayınladığı rapora göre ise giyilebilir teknolojilerden sağlanan perakende gelirlerin bu yılın sonu itibariyle 4,5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu tutar 2016 yılında üç katına çıkacak ve 2019 yılında ise 53,2 milyar dolara ulaşacak.
 
Apple Watch Türkiye fiyatı ve satış tarihi

UYGULAMALAR BAŞLADI
Teknoloji şirketlerinin yanı sıra GSM şirketleri, finans, otomotiv, sağlık, spor giyim, savunma sektörleri, giyilebilir teknolojileri ürün ve çözümlerine adapte etmeye başladı bile. En fazla işbirliğinin ise perakende sektöründe olduğu görülüyor. Özellikle tekstilin bu alanda önü en açık olan sektör olduğu ifade ediliyor.
Giyilebilir akıllı aksesuar pazarı, önümüzdeki beş yıl içinde, akıllı gözlük ve saatlerin etkisiyle satış rakamlarını fazlasıyla artıracak. Yeni akıllı cihazların da pazara sunulmasıyla birlikte ürün çeşitliliği fazlalaşacak ve bu alan pazarda tam anlamıyla bir yer edinecek. Pazarda rekabet ve ürün çeşitliliği arttığında, pazarın global perakende sektöründeki yeri daha da belirginleşecek ve giyilebilir teknolojik ürünler iyi bir pazar payına sahip olacak.
Juniper araştırma şirketi, akıllı cihazların özellikle kurumsal ve sağlık pazar segmentlerinde ön plana çıkacağını ve bu alanda birçok yeni ürünün piyasaya sürüleceğini öngörüyor. Araştırmaya göre, bu segmentler genel tüketiciye hitap edeceği için, giyilebilir teknolojik ürün pazarını ileriye götürmeye fazlasıyla katkı sağlayacak.
Şu anda akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı bileklikler, akıllı yüzükler veya ciplerle donatılmış kıyafetlere kadar uzanan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan bu teknolojinin, birkaç yıl içinde adından çok daha fazla söz ettireceğini ve çeşitleneceğini söyleyebiliriz.
 
TEKSTİLDE FIRSAT VAR
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, şunları söylüyor: "Gelecekte günlük kıyafetlerimiz duygu durumumuzu anlayan, çevresel koşullara göre ısı veya renk değiştiren akıllı kumaşlardan üretilen kıyafetler olacak. Tekstil üreticileri, moda devleri ve tasarımcılarla yapılan işbirlikleri bu pazarın büyümesinin ve ürün çeşitliliğinin önünü açacak. Giyilebilir teknolojiler pazarına, teknoloji cihazları üretmektense herkesin kullandığı ürün ve markaları akıllandırmak üzerine kurulan stratejiler yön verecek."
Bu anlamda önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek tasarımcı ve marka işbirliklerinin artarak devam edeceği ve birçok farklı endüstrinin giyilebilir teknolojiler sayesinde beraber çalışmaya başlayarak çok daha büyük etkiler yaratacağı öngörülüyor. Burak Aydın, "Eğer üreticilerimiz bu vizyonu benimser ve trendi yakalarsa giyilebilir teknolojilerin bu anlamda Türkiye için önemli fırsatlar taşıdığına inanıyorum" diye konuşuyor.
 
ÖDEME SİSTEMLERİ
Ödeme sistemleri tarafında giyilebilir teknolojiler birçok fırsat sunuyor. Bu alanda Bankalararası Kart Merkezi (BKM) de yeni teknolojiler geliştiriyor. BKM CEO'su Soner Canko, "Giyilebilir teknolojiler sayesinde ileride geliştirilecek güvenlik yapılarıyla birlikte ödeme doğrulaması kullanıcı için direkt olarak gerçekleşecek. Kurulduğumuz günden bu yana yeni teknolojilere en hızlı şekilde  adapte olmaya çalışıyoruz.  Giyilebilir teknolojiler alanında da bu ekosistemin ilk ürünlerinden biri olan Google Glass BKM Express uygulaması, yine Apple Watch için geliştirdiğimiz uygulama verebileceğimiz örnekler arasında" diyor.
Giyilebilir cihazların kullanım alanları, temelde, doğrudan tüketiciyi hedef alan ve almayan uygulamalar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tüketiciye yönelik pazar alanları içinde genel tüketici, fitness ve spor, moda ve giyim, ev otomasyonu ve uzaktan tanılama, oyun ve eğlence var. Tüketiciye yönelik olmayan pazar alanları içinde de savunma, güvenlik, özel sektör, sanayi ve sağlık bulunuyor. Birinci grupta, yani tüketici uygulamaları kısmında, giyilebilir teknolojiler, akıllı saatlerden gözlüklere, ciplerle donatılmış kıyafetlerden akıllı yüzüklere kadar çok geniş bir dünya sunuyor.
 
SAATLER ÖNE ÇIKACAK
Strategy Analytics'in araştırmasına göre, şu anda giyilebilir akıllı cihazlarda akıllı bilezikler başı çekiyor. Ancak gelecekte bilezikler yerlerini akıllı saatlere bırakacak. Yıllık global giyilebilir akıllı cihaz satışlarına bakıldığında, 2013 yılında, fitness, spor ve sağlık bantlarının yüzde 71 ile ilk sırada, akıllı saatlerin ise yüzde 25 ile ikinci sırada yer aldığı görülüyor. Bu sıralama, 2020 yılına gelindiğinde değişecek ve yüzde 57 ile akıllı saatler ilk sırada yer alacak. Akıllı saatleri yüzde 28 ile akıllı gözlükler takip edecek. Fitness, spor, sağlık bantları ise yüzde 9 ile üçüncü sıraya yerleşecek..
Diğer grupta, yani tüketici dışı pazarlarda ise giyilebilir teknolojiler, medyadan perakendeye, kamu hizmetlerinden tarıma, depoculuktan inşaata, otomotivden akaryakıta hemen her sektörü dönüştürecek ve bazı alanlarda iş yapma biçimlerini kökten değiştirecek potansiyele sahip. Giyile-bilir cihazlar, her seviyeden çalışan için, gerçek zamanlı veriye erişme, birlikte çalışma, bilgiyi paylaşma ve geri alma, çalışma ortamı hakkında görsel geribildirim toplama ve sunma gibi önemli kolaylıklar sağlayacak
 
5mm kalınlığındaki iPhone7


YERLİ GİRİŞİMLER ARTIYOR
Türkiye giyilebilir teknolojiler dünyasına henüz yeni adım attı. Ancak global şirketlerin Türkiye'deki işbirlikleri ve planları kadar yerli teknoloji şirketleri, finans, telekom, spor giyim, savunma alanlarındaki girişimler de başladı. Yakın gelecekte ülkemizde de giyilebilir teknolojilerin daha fazla kullanıldığını göreceğiz.
Türkiye'de de yerli girişimler söz konusu ve giderek artıyor. Örneğin Tesla Teknoloji'nin oluşturduğu Quadro markası, giyilebilir teknoloji alanında akıllı saat ve gözlük ürünleri gibi birçok cihaz üretiyor. Quadro Türkiye Müdürü Serkan Gezici, "Giyilebilir teknoloji alanında yaklaşık üç yıllık bir çalışmamız var. Yaklaşık bir yıl önce de pazara ürünlerimizi sunduk. Bu alanda akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı yüzük, çocuklar için geliştirilen bir sağlık ürünü geliştirmiş bulunuyoruz. Ayrıca akıllı küpe, akıllı kolye gibi yeni aksesuar ürünleri ve akıllı ayakkabı, akıllı t-shirt gibi tekstil ürünlerinin geliştirilmesi çalışmalarımız var" diyor.
Türkiye pazarında satılan Quadro markalı giyilebilir teknoloji ürünleri sayısı 25 bine ulaştı. Son iki yılda ürün geliştirmeye yaklaşık 750 bin dolar kaynak ayıran şirketin bu alandaki toplam yatırımı da 2,5 milyon dolar oldu. Türkiye için bu alanda geliştirilmesi gereken sektörün tekstil olduğunu ifade eden Serkan Gezici, "Türkiye önemli üretici ülkelerinden birisi ve bu alanda tekstil şirketlerinin mutlaka ürün geliştirmesi gerekiyor. Quadro olarak bizler bu konuda her türlü işbirliğine açığız. Önümüzdeki bir yıl içinde bu alanda anlamlı birliktelikler oluşacağını öngörüyorum" diyor.
 
GİYİLEBİLİR MOUSE ÜRETTİ
Giyilebilir teknoloji, savunma sanayi ve sanal gerçeklik üzerine projeler geliştiren yerli şirket MK Teknoloji de ilk markası olan Flying Fingers ile geçen yıl tamamlanan AR-GE çalışmaları sonucunda giyilebilir mouse tasarladı. Eldivene benzeyen tasarımı ve wireless özelliğiyle Flying Fingers sayesinde artık elinizi sabit bir zeminde tutmaksızın mouse kullanabiliyorsunuz. Bu yeni nesil mouse ile el hareketleri imleci yönlendiren komutlara dönüşüyor ve parmak uçlarındaki butonlar sayesinde de tıklama yapılıyor. FlyModel00 modeli, Türkiye ve dünyada 28 ülkedeki mağazalarda satışa sunuldu.
Yeni model de yaz aylan içerisinde pazara sunulacak. MK Teknoloji Kurucu Ortağı Biat Olgun, "Bu sektörde etkin rol oynayan bir şirket olmak için elimizden gelenin en iyisini yaparak her gün daha iyi çözümler sunmak için çalışıyoruz" diyor.
İTÜ Çekirdek girişimcileri arasında yer alan HangaarLab ise akıllı gözlük ve akıllı saat gibi giyilebilir cihazların kurumsal uygulamalarda kullanımını sağlayan yazılım platformu geliştirdi. Akıllı gözlük üreticilerinden Epson ile işbirliği yapan şirket, barkod okuma, kapalı ve açık mekan konum servisleri, yüz tanıma, görüntü tanıma gibi teknolojileri entegre eden yazılım üretti. Yazılım platformu sayesinde kurumlar, akıllı gözlük ve akıllı saatleri iş yapış modellerine kolayca entegre edip yüzde 40'a varan verim artışı sağlayabiliyor. Perakende ve lojistik şirketleri ile çalıştıklarını söyleyen Hangaarlab Kurucu Ortağı Cihat Kahraman, "Türkiye'nin lojistik sektörünün geliştiği ülkeler arasında olması ve savunma sanayisine yönelik yatırımlarından dolayı bu sektörlerde büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz" diyor.
izmir merkezli yeni bir girişim olan Formetre ise pazara aktivite ölçer cihazıyla giriş yapıyor ve akıllı bilekliğini sunmaya hazırlanıyor. Formetre'nin ik ürünü olan aktivite ölçer kullanıcıların çeşitli fiziksel aktivitelerini ölçmesine olanak tanıyor.
Teknoloji şirketleri dışında giyim perakendesinde de girişimler var. Spor giyim şirketi Upperness ekibi, bu kapsamda Airy Touch'ı geliştirdi. Airy Touch özellikli ürünler hafif, streç ve anti bakteriyel olması nedeniyle cilde hava aldırıyor ve ter emici özelliğiyle de teri üzerinizde bırakmadan kurutuyor. Aynca renk koruyucu özelliği ile de uzun süre kullanım sağlıyor. Ürünün satışı mayıs ayında şirketin internet sitesi üzerinden başladı.
 
SAVUNMAYA ÖZEL SİSTEM
Yerli girişimcilerin böyle çalışmaları varken savunma teknolojileri konusunda önemli paya sahip Aselsan da geliştirdiği Cenker sistemiyle askerler için giyilebilir bilgisayar, akıllı muharebe sahası gözlüğü ile akıllı saat üretti. Bu cihazlarda nabız ölçer komuta bilgisayarı, dayanıklı batarya seti, hassas konuşmaya açık dış ortam sesinden arındırılan gırtlak mikrofonu, canlı görüntü aktarım kamerası, yazılım tabanlı telsiz ve silaha monte komuta birimi bulunuyor. Ayrıca içerisinde yer bulma, takip etme, haberleşme gibi sistemleri tek elde toplayan teknoloji, askerler arası iletişimi kesintisiz kılıyor. Sistemin 2017 yılına kadar kullanıma alınması hedefleniyor.
Aselsan Genel Müdür Yardımcısı ve Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanı Mustafa Kaval, şunları söylüyor: "Giyilebilir teknolojilere yönelik AR-GE faaliyetlerimiz çeşitlenerek ve artarak devam edecek.
Bu konudaki çalışmalarımız Aselsan'ın uzman AR-GE ekiplerinin liderliğinde, üniversiteler, teknoparklar ve KOBİ'ler ile devam edecek. Düşük enerji sarfiyatlı cihazlar, asker üzerindeki malzemelerin enerji üretimi için kullanımı, kablosuz haberleşme, optik, hafif malzeme teknolojileri, nesnelerin interneti, exoskeleton, öğrenen yazılımlar gibi alanlar AR-GE çalışmalarımıza yön verecektir."
 
İŞBİRLİKLERİ ÇOĞALIYOR
Teknoloji şirketlerinin bu alanda yaptıkları çalışmaların yanı sıra sektördeki üreticiler arasında işbirlikleri yaşanacağı ve ilerleyen dönemde spor ve moda markaları ile ortaklık kurularak işbirliği boyutunun sektör dışına taşacağı öngörülüyor. Bu konuda işbirliklerinin ilk adımları atılmaya başladı bile.
Intel, giyilebilir teknolojiler konusunda en fazla işbirliği yapan şirketlerden biri. Moda ve teknolojiyi birleştiren cihazlar geliştiren Intel'in ürünlerinden lüks ve giyilebilir bileziği MICA; kısa mesaj, toplantı uyarıları ve genel bildirimler gibi iletilerin kadınların bileklerine doğrudan ulaşmasını ve kullanıcıların kesintisiz olarak bağlı kalmasını sağlıyor. Bunun dışında kulaklık ve aksesuar markası SMS Audio LLC ve Intel, fitness-izleme biometrik teknolojisini yüksek kalitede ses ve stille birleştiren, dünyanın kalp ritmini ölçen ilk kişisel ses sistemini geliştirmek için işbirliği yaptı. Fossil Group'la da giyilebilir teknolojiler alanındaki gelişmelere yön vermek üzere işbirliğine giden Intel, Türkiye'de de moda tasarımcıları Tuba ve Ezra Çetin ile akıllı cipler geliştirmek üzere de tasarımlar yaratmak için işbirliğine gitti. Ayrıca TAG Heuer, Google ve Intel, gücünü Android Wear ve Intel teknolojisinden alan bir isviçre akıllı saati piyasaya sürmek üz¬re işbirliğine gitti.
 
TASARIMCI İLE ÇALIŞIYOR
Türkiye'de başka bir işbirliği de Vodafone ve Arzu Kaprol arasında oldu. Vodafone Türkiye, ünlü tasarımcı Arzu Kaprol ile Vodafone mobil iletişim teknolojilerini kullanarak dört mevsim giyilebilir özel tasarım ceket tasarladı. Iç tasarımı teknoloji tasarımcıları Hilal Koyuncu ve Burcu Türkmen tarafından yapılan ceketin yakası ve kapşonu, hava durumuna göre otomatik olarak kapanıyor, boyu ise yine hava koşullarına göre uzayıp kısalabiliyor. Ceket, üzerinde yer alan mikro güneş panelleri sayesinde, gün içinde enerji toplayarak bedeni ısıtıyor veya soğutuyor. Diğer yandan, Vodafone Locate ürünü ile ceketin nerede olduğu takip edilebiliyor. Üzerinde Vodafone SİM kart ile beraber bir panik butonu da bulunan ceket, bu butona basıldığında, kullanıcının daha önce seçtiği üç kişiye yine daha önce belirlenen bir mesajı lokas-yon bilgileriyle beraber kısa mesaj olarak gönderiyor.
Türk Telekom Bireysel Grubu Avea da geleceğin teknolojilerini şekillendirmek üzere MIT (Massachusetts Institute of Technology) işbirliğine gitti. Bu işbiriliğinin kapsamında giyilebilir teknolojiler de yer alıyor. Önümüzdeki süreçte yeni işbirlikleri artmaya devam edecek.
 
 
"ÖDEMELER ÇOK KULLANILACAK"
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı  Didem Dinçer Başer:
"Garanti olarak 2012 yılında popüler hale gelmeye başlayan akıllı saatler ve armband'ler için projeler düşünmeye başladık, ilk örneği 2012 yılının sonunda Sony Smart VVatch oldu. Üzerinde temel piyasa bilgileri, limit göstergesi ve ATM ile şube navigatörünün yer aldığı bir servisti. Sonrasında benzer bir yapıyı geliştirerek Samsung Gear'lere adapte ettik. Ardından 2014'ün ilk aylarında Google Glass üzerinde çalışan dünyanın ilk finansal uygulaması Garanti tarafından gerçekleştirildi. Apple VVatch uygulamamız da var ve bildirimlerinizi ve diğer temel piyasa bilgilerini görebiliyorsunuz. Önümüzdeki dönemde giyilebilir teknolojilerin entegre olduğu birçok yaşayan servisi hayatımızda görmeye başlayacağız. Giyilebilir teknolojilerin finans sektöründe kullanımının ağırlıklı olarak ödemeler ve akıllı bildirimlerden tetiklenen aksiyon çevresinde kurulacağına inanıyoruz"
 
 
"YATIRIMLARIMIZ İVME KAZANACAK"
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran
"Mobil bankacılık uygulamalarının giyilebilir teknolojilerle entegrasyonuyla finans sektörü için önemli bir hareket alanı daha açılmış oldu. Halihazırda hem akıllı gözlük hem de akıllı saatlerle entegre çalışan bankacılık uygulamaları bankamız dahil Türkiye'nin önde gelen diğer bankaları tarafından da kullanıma sunuldu. Giyilebilir cihazların penetrasyon oranlarının artmasıyla birlikte bu alandaki yatırımlarımız da ivme kazanacak. 2014 yılında akıllı gözlükler aracılığıyla bankamatiklerden para çekme uygulamamızı hayata geçirmiştik. Ayrıca işCep Apple VVatch uygulamamızı kısa süre önce hizmete sunduk. İşCep Apple kampanyalarımızı takip edebilecek ve finansal verilere anında ulaşabilecekler. Giyilebilir cihazlar, müşterilerimizin lokasyonları ve alışveriş alışkanlıkları hakkında bilgi akışı sağlayarak kişiye özel teklifler sunulması için önemli bir fırsat yaratacak."
 
 
 
"İŞLEMLERİ APPLE WATCH'A TAŞIDIK"
Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz
"Akbank Direkt Mobll'e yeni kazandığımız müşterileri incelediğimizde, her dört müşterimizden birinin hiç internet bankacılığı kullanmadan mobil kullanmaya başladığını görüyoruz. Bankamızda yapılan tüm işlemlerin yüzde 9l"ı internet ve mobil gibi Direkt Bankacılık Kanalları üzerinden gerçekleşiyor. Gelişen ve değişen müşteri beklentilerini göz önünde bulundurarak, müşterilerin finansal ihtiyaçlarına hızla cevap vermeyi amaçlıyoruz. Giyilebilir teknolojiye yatırımlarımıza devam ediyoruz. Müşterilerimizin en çok kullandıkları işlemleri onların en rahat yapabileceği şekilde Apple VVatch'a taşıdık. Kullanıcıların gün içerisinde mobil haldeyken en fazla kullandıkları işlemleri saate aktardık ve kalan limiti görüntülemeden para çekmeye kadar birçok işlemi en rahat yapacakları şekilde Apple VVatch'a taşıdık."
 
 
"YENİ SERVİSLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel  Müdür Yardımcısı Yakup Doğan
"Kişiler giyilebilir teknolojilere uygun bir şekilde çalışan bankacılık uygulamalarıyla, bankacılık işlemlerini akıllı telefon ya da tabletler yerine çok daha rahat taşınan ürünlerle gerçekleştirebilecek. Apple VVatch uygulaması sayesinde müşterilerimiz, 'Para Durumum' özelliğini kullanarak tanımlı vadesiz hesap ve kredi kartı bilgilerini kolayca inceleyebiliyor. Ayrıca Yapı Kredi Mobil Şube tarafından iletilen bildirimleri anında görebiliyor ve Akıllı asistan servisi üzerinden tanımlanan 20'den fazla bildirimi takip edebiliyor. Hedefimiz Apple VVatch'un olanaklarını sonuna kadar kullanarak müşterilerimize bu kanal üzerinden gerçekleştirilebilecek tüm bankacılık hizmetlerini sunmak. Ayrıca lokasyon bazlı hizmetler ve yeni mobil f inansal servisler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
 
 
 
"YATIRIMLARIMIZ ARTARAK SÜRECEK"
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi
"Giyilebilir teknolojiler alanındaki yatırımlarımızı Türkiye'de akıllı gözlük Google Glass'a özel geliştirdiğimiz ilk fınansal uygulamamızın ardından akıllı saat segmentine de taşıdık. Geçtiğimiz yıl Samsung Gear 2 için Türkiye ve dünyada ilk flnans uygulamasını geliştirdik ve kullanıcılara sunduk. Bu yıl da Apple VVatch'un lansman gününde CEPTETEB mobil uygulamamızı Apple VVatch uyumlu hale getirdik. Artık ancak global trendleri yakından takip eden, dijital dönüşüme ayak uyduran, değişim sinyallerini iyi algılayan, hızlı harekete geçen, yenilikçi işlere imza atan şirketler başarılı olabiliyor. Giyilebilir teknolojilerde de her geçen gün artan kullanıcı rakamları, bankaların daha geniş kitlelere ulaşmak için bu alanda yatırımlar hayata geçirmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu gelişmeler ışığında biz de giyilebilir teknolojiler alandaki yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz."
 
 
"TURKCELL EKOSİSTEMİ İÇİNDE DESTEKLİYORUZ"
TURKCELL Ürün, Servis ve İnovasyondan Sorumlu Grup Başkanı Yiğit Kulabaş
"Dünyada markalar, yatırım ve üretim planlarında giyilebilir teknolojilere verdikleri ağırlığı artırırken, Turkcell olarak biz de bu teknolojiyi sahiplenen operatörler arasında yerimizi aldık. Dünya ile eş zamanlı olarak bu konuda yatırımlarımızı başlattık ve Türkiye'nin operatör markalı ilk 4GT1 akıllı telefonu Turkcell T50 ile beraber T-Fit Akıllı Bileklik ürünümüzü de lanse ettik. T-Fit, atılan adım sayısı, kat edilen mesafe ve harcanan kalori bilgilerini takip ettiği gibi, saat ve titreşimli alarm özelliği taşıyor ve uyku kalitesi hakkında bilgi veriyor. Geçtiğimiz haftalarda satışına başladığımız Turkcell T60 ise ek bir aksesuara gerek kalmadan adım sayıyor. T60 aynı zamanda nem, ısı ve basınç ölçer gibi sensörlere de sahip. Türkiye'de giyilebilir cihazların hem donanım hem yazılım anlamında üretimini yapacak teknoloji şirketlerimiz var."
 
 
"AKILLI SAATİ YAKINDA PİYASAYA SUNACAĞIZ'
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy
"Vodafone Grubu, halihazırda akıllı saatler ve fitness takip cihazları olmak üzere iki grupta çeşitli akıllı aksesuarlar sunuyor. Farklı üreticilere ait bu ürünler bileklik ya da saat olarak takılabiliyor, kemer olarak kullanılabiliyor ya da küçük bir takı olarak giyilebiliyor. Festivallerde priz bulma probleminden yola çıkılarak, İngiltere'deki Southampton Üniversitesi, Vodafone için telefon şarj eden şortlar ve uyku tulumları geliştirdi. Vodafone Türkiye olarak da Vodafone Smart 6 ailesi içinde Vodafone markalı ilk giyilebilir teknoloji ürünü olan Vodafone Smart Watch 6 akıllı saati çok yakında piyasaya sunacağız. Akıllı saat olan Vodafone Smart Watch 6 ile kulaklık ile çağrılar telefona bağlı olmadan cevaplanabiliyor, gün içindeki hareketlerinizi kaydedip takip edebiliyorsunuz, ne kadar kalori harcadığınızı görüntüleyebiliyorsunuz"
 
 
"TEKNOLOJİDE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ"
Türk Telekom Entegre Bağlantı Yönetimi Direktörü Baran Yurdagül
"2014 yılı içerisinde, giyilebilir teknolojiler odağında Avea markalı Smartband ürünümüzü tüketicilerin beğenisine sunduk ve beklentimizin üzerinde bir kullanıma ulaştı. Tüketicilerin giyilebilir teknolojilere
 
olan merakı, bizim de bu alanlarda yeni ve farklı adımlar atmamıza vesile olabilir. Global trende baktığımız zaman giyilebilir teknoloji ürünlerinin tüm üretici şirketlerin odak alanında yer aldığını görüyoruz. Türkiye'deki giyilebilir teknoloji ürünlerine olan talebin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Özellikle sağlık, fıtness, ödeme işlemleri gibi konularda giyilebilir teknoloji ürünlerinin hayatlarımızı oldukça kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl gerek Smartband gerekse 'kronik hastalık hizmetimiz' ile yakaladığımız başarı, bizlere bu alanda ilerleme cesareti verdi ve yatırımlarımıza bir yeni alan daha açmamızı sağladı."
 
 
"TEKNOLOJİDE OTOMOTİVİN DE PAYI VAR"
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker
"Teknoloji hızla ilerliyor ve bu ilerlemenin içerisinde elbette otomotiv sektörü de kendi payına düşeni alıyor. Hyundai de Android tabanlı cihazlar için Blue Link adında bir sistem geliştirdi. Hyundai Blue Link, araca uzaktan erişim ve kontrol olanağı tanıyor. Apple Watch ve Android Wear işletim sistemli giyilebilir cihazlar için geliştirilen Hyundai Blue Link uygulaması, otomobilin kapılarını uzaktan açıp kapama, uzaktan motoru çalıştırma veya kapama, uzaktan selektör yapma ve korna çalma gibi özellikler bulunduruyor. Tüm bu kontroller akıllı saat üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca 'Car Finder' adlı özellik sayesinde aracın yerini tespit etmek de mümkün. Blue Link uygulamasını şimdilik bazı modeller destekliyor. Hyundai Elantra G, Veloster, Sonata ve Genesis modelleri, yeni nesil Blue Link uygulamasıyla çalışıyor. Yakın gelecekte ülkemizde de bu uygulamaların yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz."
 
 
"CİHAZLARI MİCROSOFT YÖNETECEK"
Microsoft Genel Müdürü Tamer Özmen
"Microsoft'un akıllı bilekliği çıktı ve ilk versiyonu yok sattı. Windows 10 ile beraber telefon, televizyon, bilgisayardaki bileklikteki tüm yazılım sistemi tek bir yazılım sistemi haline geliyor. Bu da tek bir aplikasyonun bütün cihazlarda çalışması anlamına geliyor. 1,5 milyar kullanıcısı olan şirket için çok büyük bir atılım. Önümüzdeki yıllarda 24 milyar cihaza ulaşılması ve böylelikle kişi başı dört cihaz olması bekleniyor. Bu cihazlar hepimizin hayatını kolaylaştıracak. Microsoft'un zaten en büyük farklılığı burada geliyor. 24 milyar cihazın yönetilmesi gerekiyor ve Microsoft bunu yapacak. Sistemdeki bilgileriniz, bunun kimlere açık olacağı, sisteme kimin girip kimin giremeyeceği, bunların hepsi Microsoft tarafından yönetilecek. Örneğin buzdolabındaki bilgilerinizin kiminle ve nasıl paylaşılmasını istiyorsanız onu yönetecek. Giyilebilir teknolojiler dışında nesnelerin interneti ile birleşmesiyle de böyle yeni çözümler ortaya çıkacak"
 
"HAYATIMIZA DOKUNAN PROJELERE İMZA ATIYORUZ"
Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen
"Samsung her gün AR-GE'ye 40 milyon dolar yatırım yapıyor. Giyilebilir teknolojiler tarafında da Samsung, bu alandaki yolculuğuna akıllı saatlerle başladı. Şu an üçüncü nesil akıllı saatimiz Gear S ile kullanıcılarımızın hayatına değer katıyoruz. Samsung'un Tizen işletim sistemiyle çalışan akıllı saatleri, yerel ve yabancı uygulama geliştiricilerin servis ve yazılımlarına platform oluşturuyor. Sanal gerçeklik gözlüklerimiz Gear VR'lar ile de insanların hayatına dokunan, dünyayı değiştiren projelere de imza atıyoruz. Giyilebilir teknolojiler, eğitim ve sağlık sektörleri başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Bu tür gelişen teknolojiler ile müşterilerine dokunan kurumlar, önemli bir rekabet avantajına sahip olacak. Samsung olarak, küresel ve yerel iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz terzi işi çözümlerle kurumların yanındayız."