Bir teknoloji devi olan Google’ın navigasyon hizmeti Google Haritalar, bugün dünya çapında en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesi. Pek çok farklı özelliğiyle dikkat çekse de tartışma yaratan bir özelliği var, paralı yoldan geçen rotalar. Şehirler arası ulaşım sırasında Google Haritalar üzerinden bir rota çizmek istediğiniz zaman alternatif rotalar olmasına rağmen mutlaka ücretli yollara yönlendirilirsiniz.

Google Haritalar, kullanıcıyı kasıtlı olarak mı paralı yollara yönlendiriyor sorusunu yalnızca ülkemizdeki değil tüm dünyadaki kullanıcılar soruyor. Çünkü kimse zaten bir kamu hizmeti olan yoldan geçmek için para vermek istemiyor. Google Haritalar algoritmasını biraz yakından tanıdığımız zaman aslında ortada bir dümen olmadığını, yalnızca dijital dünyanın bütçemizi pek bilmediğini görüyoruz.

GOOGLE HARİTALAR NEDEN PARALI YOLLARA YÖNLENDİRİYOR?

Kabul edelim, paralı yollar güzeldir. Çoğu zaman iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi sunan yollar ücretlidir. Google Haritalar da temel olarak kullanıcıyı bir noktadan bir noktaya en kısa zamanda ulaştırmak istediği için ücretli yolları rotasına ekler. Alternatif rotaları incelediğimiz zaman ücretli yoldan geçmenin bazen saatler kazandırdığını görürüz.

Google Haritalar uydudan, yerel kaynaklardan ve farklı kuruluşlardan aldığı veriler doğrultusunda bir harita hazırlar ve kullanıcıya bu haritayı sunar. Temel Harita Ortak Programı sayesinde en güncel bilgilere ulaşmayı hedefler. En güncel bilgi de ister istemez rotayı kullanıcıya saatler kazandıran ücretli yollara yönlendirir.

GOOGLE HARİTALAR'IN ALGORİTMASI NASIL ÇALIŞIYOR?

Google Haritalar, Dijkstra olarak isimlendirilen bir algoritmaya benzer ancak kendine has bir algoritma kullanır. Bu algoritma bir problem çözücüdür. Kalkış noktası ve hedef noktası arasında bulunan binlerce farklı rota seçeneğini eleyerek sonunda iki nokta arasındaki mesafeyi en kısa sürece geçebileceğiniz rotayı oluşturur.

Dijkstra algoritması, elbette Google Haritalar tarafından kullanılan tek algoritma değil. Bunu destekleyen birkaç farklı algoritma daha vardır. Ancak bunların temel amacı görüntüyü en güncel ve kaliteyi haliyle vermektir. Google Haritalar neden ücretli yollara yönlendiriyor sorusunun yanıtını ise Dijkstra algoritması veriyor.

Dikkat ederseniz zaten bu algoritma direkt olarak asla tek bir rota sunmaz. En az iki tane rota ile kullanıcıları hedefe yönlendirmeyi amaçlar. Bunlar arasında ücretli yollar en kısa mesafeyi sunuyorsa bu algoritma ister istemez kullanıcıyı bu yollara yönlendirir. Algoritma nereden bilsin yola çıkmak için ayırdığımız bütçeyi?

GOOGLE HARİTALAR DEVLETLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR OLABİLİR Mİ?

Hayal ettiğimiz pespembe dünyada yaşamadığımız için bu soruya hayır yanıtını veremiyoruz. Ücretli yollardan kazanılan gelir ya devletin ya da bu yolu yapan yatırımcıların kasasına girer. Burada büyük rakamlardan bahsediyoruz. Google’ın işi de kullanıcılarını bir şekilde manipüle etmek olduğu için evet, gizli anlaşmalar söz konusu olabilir.

Google Haritalar’ın paralı yollara yönlendirmesi tüm dünyada şikayet edilen bir konu. Bu tür sorulara kesin yanıt verilmemesinin nedeni de bu. Belki bir devletle yapmaz ama diğeriyle yapar. Bilinmiyor. Ancak bu tür temelsiz komplo teorileriyle canımızı sıkmamıza gerek yok. Sonuç olarak algoritmanın nasıl çalıştığı da ortada. Ücretli yolların mesafeyi uzattığı bir rota ile karşılaşmak zor görünüyor.

Eğer bir gün 6 saatlik bir yolu, Google Haritalar’ın yönlendirdiği paralı yollar nedeniyle 8 saatte gitmek zorunda kalırsanız işte o zaman ortalığı komplo teorilerine boğabiliriz. Ancak kabul edelim, yönlendirilen ücretli yollardan geçerek zamandan epey tasarruf edeceğimiz aşikar. Sonuçta oraya ücretli yol yapılmasının en büyük nedeni de bu değil mi?

ABD ve Çin'den sonra Japonya da giriş yaptı: İlk kez üretildi

 

Siber savaşlar nükleer bir savaşa dönüşür mü?