ABD merkezli teknoloji şirketleri Google ve Facebook'a, haber içerikleri üzerinden elde ettiği geliri paylaşması yönünde baskılar artıyor.

15 Aralık'ta “Dijital Hizmet” ve “Dijital Pazar” yasa tasarılarını yayımlayan Avrupa Birliği (AB), bunlara ek olarak Google ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerinin paylaştıkları haber içeriklerinin üreticilerine ödeme yapmasının önünü açacak adımlar atmaya hazırlanıyor.
Söz konusu düzenlemenin yayıncılar ile dijital platformlar arasındaki lisans sözleşmeleri için bağlayıcı tahkim seçeneğini ve platformların algoritma değişiklikleri konusunda yayıncıları bilgilendirme zorunluluğunu içermesi bekleniyor.

Avustralya hükümeti, temmuz ayında Facebook ve Google'ın daha önce ücretsiz olarak kullandığı “yerel haber kaynaklarına ödeme yapmasına ilişkin kanun taslağını” onaylamıştı.

Buna karşılık Google, tasarının yasalaşması durumunda Avustralya'daki ana arama motorunu kapatacağını açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda Avustralya benzer bir adım atmış, Google ve Facebook'un temsilcileri, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu'nca hazırlanan düzenlemeyle ilgili olarak senatörlere itirazlarını aktarmıştı.

Google Avustralya'nın Genel Müdürü Mel Silva, bu tarz bir yasal düzenlemenin "uygulanamaz" olduğunu savunmuş ve konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Yasanın bu haliyle geçmesi halinde Google Arama Motoru'nun Avustralya'da verdiği hizmeti sonlandırmak dışında başka seçeneğimiz kalmaz" ifadelerine yer vermişti.

Twitter'ın 2020 geliri 3.7 milyar dolar

 

Facebook'tan kullanıcılarına koronavirüs ayarı!