Google erişilebilirlik konusunda yeni bir uygulamayı test ediyor. Uygulama sayesinde görme engelli bireylerin bir rehbere ihtiyaç duymadan koşabilmelerini sağlıyor. Akıllı telefona yerleştirilen yapay zeka tabanlı radar sistemi aracılığıyla yalnızca telefonunu kullanan görme engelli Thomas Panek, rehber köpeğe ihtiyaç duymadan ve bir insanın yardımı olmadan New York Central Park'ta beş kilometre koştu.

50 yaşında olan ve görme yetisini genetik bir sorun nedeniyle yirmili yaşlarında kaybeden, şimdilerde ise görme engelliler için rehber köpek yetiştiren bir eğitim merkezi olan Guiding Eyes for the Blind'i işleten Thomas Panek, "Görme engelli biri için en güvenli şey olduğu yerde kalmaktır ancak ben olduğum yerde kalmıyorum" dedi. Maraton tutkusu olan Panek, kendisine rehberlik etmek için yavaş köpekleri kullanmaktan bıkmıştı ve yaklaşık bir yıl önce tek başına koşmanın bir yolunu bulmaya karar verdi.

SESLİ TALİMAT

İnsanların "koşmak için doğduğuna" inanan Panek telefonun "görme engellilere yol göstermesi" için bir program geliştirilmesi üzere Google'a başvurdu. Bir arama programı oluşturmak için Google ile işbirliği yaptı. Sisteme göre akıllı telefonun kamerası, koşu parkurunda çizilen rotayı algılıyor, uygulama kişinin konumunu izliyor ve ona kulaklık aracılığıyla sesli talimatlar sağlıyor. Eğer ki koşucu hattan soluna geçerse sol kulağındaki ses, sağına geçerse sağ kulağındaki ses artıyor ve bu sayede hattın üstünde kalıyor.

Geçen birkaç ay ve yapılan bazı ayarlardan sonra Panek, kapalı alanlarda herhangi bir yardım ya da rehber olmadan koşabilmeye başlamıştı. Geliştiriciler, daha sonra bu teknolojiyi dış alanlara uyarlamak için çalışmalara başladı. Üstelik Project Guidelines'ın en büyük artı yönlerinden bir tanesi de internet bağlantısına ihtiyaç duymaması. Project Guideline'ın hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduğunu söyleyen Panek, bu projenin kendisi gibi kişilere bağımsızlık kazandırmak için uyarlanıp genişletilebileceğini dile getiriyor.

Türkiye'nin ilk yerli su spektrum ölçüm cihazı geliştirildi

 

YouTube platforma yeni bir reklam özelliği entegre etmeye hazırlanıyor

 

Kağıt bardaklara dikkat! Mikroplastik içiyoruz