Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı desteklemek amacıyla Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) tarafından yürütülen GREAT kampanyası kapsamında, Türkiye’deki genç teknoloji şirketlerine yönelik düzenlenen ‘GREAT Startup’ yarışmasına çok sayıda başvuru yapıldı. ‘GREAT Startup’ yarışmasına yapılan başvurular arasında Türk ekonomisine katkı sağlayacak nitelikte çok sayıda proje yer alıyor.



Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı Orta Asya, Güney Kafkaslar ve Türkiye Genel Direktörü Leigh Turner, düzenlenen yarışmanın büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Başvuru sayısının çokluğu ve projelerin niteliği bize böyle bir yarışma düzenlemenin ne kadar yerinde ve faydalı bir karar olduğunu gösteriyor” dedi. Birleşik Krallık’ın dünyanın en büyük ve en yenilikçi Bilişim ve İletişim Teknolojileri pazarlarından birine sahip olduğunu ifade eden Turner şunları söyledi. ‘Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektöründe dünya lideri olan Birleşik Krallık, bu alanda devletin sağladığı destek ile Avrupa ülkeleri arasında yatırımcılara en cazip iş ortamlarından birini sunuyor. Birleşik Krallık’ın 58 milyar Sterlin büyüklüğündeki BİT sektörü yılda 930 milyon Sterlin tutarında AR-GE yatırımı çekiyor. Aralarında Microsoft, IBM, HP, Google, Facebook ve Intel’in de bulunduğu 100.000 BİT şirketine ev sahipliği yapıyoruz.’
Birleşik Krallık Hükümeti’nin GREAT kampanyasını 2013 yılında başlattıklarını hatırlatan Turner ‘Bilişim ve İletişim Teknolojileri de bu kampanyanın odaklandığı kilit alanlardan biri. Bu açıdan ‘GREAT Startup’ Yarışmasını çok önemsiyoruz. Şu ana kadar gelen başvurulardan gördüğümüz kadarıyla üst düzey bir yarışma olacak. Bu projenin Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki BİT işbirliklerini de artıracağını umuyoruz’ dedi.
 
Türkiye’deki genç teknoloji girişimcilerine ulaşmayı hedefleyen ‘GREAT Startup’ yarışmasına Türkiye’de yaşayan, en az bir yıl önce kurulmuş şirketinde ana hissedarlardan biri olan, 40 yaşını geçmemiş bütün girişimciler başvurabiliyor.
 
‘Kadın Teknoloji Girişimcisi’, ‘Üniversiteli Genç Girişimci’, ‘Anadolu’dan Teknoloji Girişimcisi’, ‘Sosyal Teknoloji Girişimcisi’ ve ‘Jüri Özel Ödülü’ olmak üzere 5 farklı kategoride ödül dağıtılacak olan yarışmanın jürisi şu isimlerden oluşuyor;
 
Leigh Turner - Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu ve UKTI Türkiye, Orta Asya ve Güney Kafkasya Genel Direktörü, Daniel King - UKTI Küresel Operasyonlar Hızlı Büyüyen ve Gelişmekte Olan Pazarlar Başkanı, James Tyler - Telecity Group International Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcı, Ali Sabancı - Pegasus Havayolları CEO’su, Nevzat Aydın - Yemek Sepeti.com CEO’su, Canan Özsoy - GE Türkiye CEO’su, Sina Afra - Markafoni.com kurucusu, Ümit Boyner - Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi, M. Rauf Ateş - Capital, Ekonomist, Startup Business Genel Yayın Yönetmeni, Fatih İşbecer - Monitise Turkey CEO’su, İhsan Elgin - Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü, Tuğrul Tekbulut - Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı ve Hasan Aslanoba - Angel Investor / Aslanoba Grubu Kurucusu.
Türkiye’nin gelecekteki büyük teknoloji girişimcilerine ulaşmayı, global bir vizyon edinmeleri ve başarı öykülerini duyurmaları için kendilerine destek sağlamayı hedefleyen GREAT Startup Yarışması’nda her kategoride ilk üç şirketin ismi kamuoyuna açıklanacak. Kategori birincisi olan şirketler ise Birleşik Krallık’a seyahat hakkı kazanacak ve Birleşik Krallık’ta iş kurmak için danışmanlık hizmeti alacaklar.
30 Eylül’e kadar devam edecek başvuruların sona ermesinin ardından jüri, katılımcı şirketleri şu kriterlere göre değerlendirecek; yeni bir ürün ve hizmet geliştirme, özgün bir iş modeli/iş fikri oluşturma, girişimcilik ruhu ve risk alabilme, sürdürülebilir bir şirket stratejisi oluşturma, geleceğe yönelik sağlam bir iş planı oluşturma, bulunduğu pazara hakimiyet ve kuruluştan bugüne büyüme hızı. 1-18 Ekim 2014 tarihlerinde yapılacak değerlendirmelerin ardından sonuçların açıklanacağı ödül töreni 27 Kasım 2014’de gerçekleştirilecek. Yarışmaya www.gov.uk/great-startup-turkey internet sayfasından başvuruluyor.

GREAT Kampanyası Hakkında
2012 yılında, Birleşik Krallık’ın turizm, eğitim ve ticaret alanında sunduğu fırsatları tanıtmak amacıyla hayata geçirilen GREAT kampanyası, Birleşik Krallık Hükümeti’nin en iddialı uluslararası pazarlama kampanyasıdır. Kampanyanın Türkiye lansmanı geçtiğimiz yıl Mart ayında Bursa’da Uludağ Ekonomi Zirvesi sırasında gerçekleşti. Yabancı girişimcilere birçok kolaylık ve teşvik sunan Birleşik Krallık için Türkiye kampanya dahilinde büyük önem arz eden ülkelerden biri. Türkiye’deki markalar ve şirketler uluslararası ölçekte büyümek ve dünya markası olmak için büyük bir potansiyele sahip. Kampanya bu alanda Birleşik Krallık’ta iş yapmak ve ticari ortaklıklar oluşturmak isteyen Türk şirketlerine fırsatları daha iyi anlatma ve bilinilirlik yaratma misyonunu da taşıyor.