Trump yönetimi, Çin’in teknolojik yükselişini durdurma kampanyasına başladığından beri Çinli teknoloji devi Huawei’ye karşı birçok hamlede bulundu. En son hamleyse ülkenin teknoloji devini ciddi derecede etkileme ihtimalini barındırıyor.

Huawei’nin Çin’in güneyinde yer alan kampüsünde bir süredir alarm zilleri çalmaya devam ediyor. Mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı'nın, yapay zekadan mobil servise kadar, ABD’nin teknik bilgisiyle üretilmiş herhangi bir ürünün satılmasını yasaklaması işletmeyi can evinden vurmuş gözüküyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin aktardıklarına göre, yaptırımlardan sonra şirketin telekom ekipmanları için özel olarak tasarlanmış çipleri 2021’nin başlarına doğru tükenecek.

Görüşmeler konusunda bilgiye sahip bir kaynağa göre, Huawei yöneticileri kısıtlamalar açıklandıktan sonra toplantılar arasında mekik dokumaya başladı. Fakat çok sayıda beyin fırtınası ve görüşmeye rağmen zararı azaltacak bir sonuca varılamadı.

Huawei satışa hazır çipleri Samsung ya da MediaTek gibi firmalardan elde edebilir fakat şu ana kadar yeteri kadar tedarik edebilmiş gözükmüyor ve böyle giderse bazı basit ürünlerin performanslarında maliyetli tavizler vermek zorunda kalabilir.

Huawei’yi asıl korkutan ise Washington’un birçok yaptırım uygulayıp firmanın büyümesini durduramamasından sonra bunu nasıl yapabileceğini bu kısıtlama ile çözebilmiş olması.

Bu son kısıtlamalar Çin şirketlerine karşı çok önceden başlayan bir dizi hamlenin devamı olarak görülüyor. Başlangıcın ise Beyaz Saray’ın Amerikan yazılımlarının ve devre sistemlerinin ihracatını sınırlaması, İngiltere gibi müttefiklerinde Çin’e karşı lobicilik faaliyetinde bulunması, Avustralya’yı ağ sistemi cihazlarının yasaklanması konusunda ikna etmesi olduğu düşünülüyor.