Dilimize Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) olarak çevrilen kuralın ihlal edildiğini ve bunun sorumlusunun ABD Başkanı olduğunu iddia eden Huawei, 5G teknolojisinde yaşadığı zorlukların da Trump kaynaklı olduğunu iddia etti. Bu davanın odaklandığı diğer iki konu ise Huawei’de mali işler müdürü unvanı ile çalışan Meng Wanzhou’nun İran’a uygulanan ABD yaptırımlarını ihlal ettiği iddiası ve bu yüzden tutuklanması.

Huawei ABD yaptırımı karşısında atağa geçti
33 yıldır faaliyet gösteren teknoloji firması, Donald Trump’ın siyasi ideolojilerin etkisi altında hareket ettiğini öne sürdü. Ren Zhenfei’nin en büyük kızı olan Meng Wanzhou, 1 Kasım 2018 tarihinde Kanada’da tutuklanmıştı.

Trump yönetimi, Mexico City üzerinden Arjantin’e giderken tutuklanan Wanzhou’nun HSBC’yi yanıltarak ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımları deldiğini iddia etmişti. Zhengfei, Trump’ın Huawei tarafından iletilen ve bilgi edinme özgürlüğü için yürürlüğe sokulan kanuna dayanarak hazırlanan talepleri görmezden geldiğini belirtti.

Wanzhou aleyhindeki suçlamaların siyasi amaçlı olduğuna dair kanıt sunabileceğini söyleyen Huawei, bu konuya ilişkin belgeleri bir yıldan uzun bir süre önce Trump yönetiminden talep etmesine rağmen umursanmadığını düşünüyor. Zhengfei, Trump’ın bu davayı kullanarak Huawei markasını tarihe gömmek istediğine inanıyor.

Davada 16 adet bakanlığın adı geçti. Bu bakanlıklardan bazıları şöyle: Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı.