Akıllı telefonların özellikle de iPhone telefonların yurt dışından gelişinin daha ekonomik olmasından dolayı kullanım sayısında artışlar yaşanıyor. Yurt dışından bir telefon satın aldığınızda bunu Türkiye’de 120 günden fazla kullanmak için pasaport kaydı gerekiyor. e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen IMEI uzatma işleminin yapılamamasının ardından detaylar araştırma konusu oldu. Binlerce telefonu bu yöntemle kullanan kişiler telefonları nasıl kullanacağını merak etmeye başladı.

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI KULLANABİLMEK İÇİN;

Pasaport kaydı yaptırarak yasal olarak devam etmek: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone’u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor. 3 bine yakın da ücret tahsil edilmektedir.

Yıl başına kadar beklemek: BTK’nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.

Geçici IMEI kaydı yaptırmak (e-Devlet kullanım süresi uzatmak): Ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 120 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEİ süreleri uzatılabiliyordu. Bu kapsamda ülkeye giriş yapan birisi 120 günlük süresi 2 ay daha uzatabiliyordu ya da çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyordu.

IMEI UZATMA İŞLEMİ SONA ERDİ

14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası 404 uyarısı veriyor. Böylece IMEI kullanım süresi uzatma işlemi de sona ermiş oldu. BTK, yapılan açıklamaya göre pandemi süreci nedeniyle başlattığı geçici IMEI uzatma hizmetini tamamen sona erdirdi.

MOBİSAD Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği, Twitter’dan “Geçici IMEI kaydı dönemi sona erdi” başlığıyla bir paylaşım yaptı ve şu açıklamayı geçti: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), pandemi sürecinde vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek adına yurt dışından getirilen akıllı telefonların IMEI kayıt süresini uzatmıştı. Ancak zorlu pandemi sürecinin sona ermesinin ardından, yasa dışı olarak bu işi yapan insanların durumu suistimal etmesi nedeni ile mobil iletişim sektöründe haksız rekabet ortamı oluştu. Bu duruma kayıtsız kalmayan ve üyelerimizin sesine kulak veren BTK, tanınan ek süre hakkını kaldırdı. Bu vesile ile gündemlerimizi sonuçsuz bırakmayan BTK’ya bir kez daha teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla.” paylaşımı yapıldı.

iPhone 14 ve 14 Plus rağbet görmedi

 

Apple duyurdu: iPhone 14'ün Türkiye fiyatı belli oldu