SİBEL KÖKLÜ – TEKNOLOJIGUNDEM.COM
40'tan fazla ülkede 53 bin çalışanı bulunan ING Grubu, Türkiye’de yaklaşık 350 şube ile hizmet veriyor. ING Bank’ın bankacılık anlayışının odağında teknoloji ve inovasyon olduğunu söyleyen ING Bank Operasyon ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Görkem Köseoğlu, Teknolojigundem.com’a yaptığı açıklamada  “Yeni nesil bankacılık stratejimiz çerçevesinde, dijital ve mobil teknolojileri bankacılık süreçlerimize entegre ediyoruz. Böylece müşterilerimize daha kolay ve zahmetsiz bir bankacılık deneyimi sunuyoruz. Dijital ve mobil platformların etkin bir şekilde kullanılması ile istenilen zaman ve mekanda müşterilerimizin yanında olmak için çalışıyoruz. Bu nedenle, bankacılık alanında geliştirilecek her türlü teknolojik fikir ve projenin destekçisiyiz. Önümüzdeki 3 yıl boyunca IT çalışmalarına yaklaşık 200 milyon dolar harcayacağız. Artık bankaların biz her şeyi yaparız demesi yetmiyor. Dışarıda gelişen fikirler, start-up’lar bizi zorluyor. Gerekirse bu fikirleri kurum içine alıp geliştirebiliriz. Özellikle mobil ödeme konusundaki yeniliklere açığız” dedi.
ING Bank’ın son iki yıldan bu yana gerçekleştirdiği alt yapı yatırımları sayesinde, kullanıcıların mobil bankacılıkla ilgili deneyimlerinde ezber bozacak ürünler geliştirdiklerine dikkat çeken Görkem Köseoğlu şunları söyledi: “Yeni hizmet modelleri geliştirmek için geleneksel bankacılığın sınırlarını aşmamız gerekiyor. Değişime ayak uydurmaya çalışan banka değil, değişime öncülük eden banka olmak istiyoruz. Bunun için inovasyonu kurum kültürümüzle harmanlıyoruz. Amacımız teknolojinin etkin kullanımı ile müşterilerimize en iyi deneyimi yaşatmak.”  
ING Bank olarak, diğer bankalara göre daha az şube açtıklarını söyleyen Görkem Köseoğlu, mobil bankacılığın çok hızlı büyüdüğünü ifade ederek şu bilgileri verdi;
“Şube açmak zor değil, kapatmak zor. Dünya çapında mobil bankacılık hızla büyüyor. Yapılan bir araştırmaya göre gençlerin yüzde 18’i banka hesaplarına mobilden bağlanıyor. Bu trend devam ederse yeni müşteri kazanma bile banka şubelerinden değil internet temelli başka kanallardan gerçekleşecek. Dolayısıyla banka şubeleri hayatımızda olmaya devam edecek ama sayıları azalacak. Mobil bankacılık uygulamaları gelişecek. Biz de bu gelişme doğrultusunda müşterilerimize yönelik Para-Mara gibi mobil cüzdan uygulamamız dışında, çalışanlarımıza yönelik mobil uygulamalar da geliştirmeye başladık. Örneğin mobil satış uygulamamız tablet bilgisayarlarda çalışıyor. Dolayısıyla satış ekipleri bütün işlemlerini Ipad ile yapabiliyor. Bir anlamda şubeyi yanlarında taşıyorlar. Yakında 3 bin kişilik satış ekibimizin tamamı bu şekilde çalışacak. Böylece çalışanlarımızın talep ettiği esnek çalışma sistemine de fırsat tanımış olacağız. Örneğin haftada bir gün evlerinden çalışabilecekler”.
Esnek çalışma modelinin Kahramanmaraş’ta açılan çağrı merkezinde de uygulandığını söyleyen Görkem Köseoğlu, “Geçen yıl Maraş’ta açtığımız çağrı merkezinde 400 kişi çalışıyor. Esnek çalışma modelini burada da uyguluyoruz. Yeni mezunları işe alarak yetiştirdiğimiz için orayı bir bankacılık okulu olarak düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde Maraş’ta ikinci bir yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.



BANKACILIĞI DEĞİŞTİREN UYGULAMALAR ÇIKABİLİR

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen ve 45.5 saat süren Bankacılık Hackathon’u Hack-ING ile sektöre örnek olduklarını anlatan Görkem Köseoğlu sözlerine şöyle devam etti: “ING Bank’ın, bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olma hedefi doğrultusunda düzenlediği bankacılık hackathon’u “Hack-ING” 45,5 saat aralıksız devam etti. Etkinlik boyunca 159 katılımcı ‘Bankacılığı daha kolay hale nasıl getiririz?’ sorusuna yanıt arayarak proje fikirleri geliştirdi. Bu fikirlerden uygulanabilir olan 6 tanesini seçtik. Bu fikirlerden mobil ödeme konusunda piyasayı ve bankacılığı değiştirecek uygulamalar çıkabilir. Yeni nesil bankacılık stratejisiyle, geleneksel bankacılığın kurallarını teknoloji ve inovasyonla değiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
ING Türkiye olarak amaçlarının global ölçekte ING Grubu’na yönelik işler yapmak olduğunu belirten Görkem Köseoğlu, “Bizim inovatif projelerimiz onların ilgisini çekiyor. Türkiye’den dünyadaki ING Bank’lara bazı projeler geliştirebiliriz. Örneğin buradan Almanya’daki ING’ye hizmet ihraç edebiliriz. Bütün bu çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.