İngiltere'de, sosyal medya platformlarında nefret söylemi ve tehdit içeren paylaşımlar giderek artarken, yetkililer bu tür eylemlerin ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. İngiltere Kamu Savcılığı Direktörü Stephen Parkinson, sosyal medyada nefret dolu ve tehditkâr içerikler paylaşan kişileri "hakkınızda dava açılabilir" diyerek ikaz etti. Parkinson, bu tür paylaşımların toplumsal şiddet ve kargaşaya zemin hazırlayabileceğini belirtti.

Kamu Savcılığı Direktörü Parkinson, "Yanlış, tehdit edici veya ırksal/dini nefreti körükleyen bir mesajı yeniden paylaşırsanız, tekrarlarsanız veya yaygınlaştırırsanız suç işliyor olabilirsiniz. Çevrim içi ortamda söylediklerinize ve paylaştıklarınıza dikkat edin, aksi takdirde dava edilebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

İnternette ırkçı nefret söyleminde bulunan iki kişiye dava açtıklarını belirten Parkinson, "Bir şeyi retweet ederseniz, onu yeniden yayınlıyorsunuz demektir. Tek görevi interneti ve sosyal medyayı taramak olan özel polis memurlarımız var. Odaklandıkları şey bu." diye konuştu.

İngiltere'deki olaylar

İngiltere'nin Southport kentinde 29 Temmuz'da 17 yaşındaki saldırgan, 3 çocuğun öldüğü, 8'i çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırı gerçekleştirdi.

Sosyal medyada saldırganın kimliğiyle ilgili yayılan spekülatif haberler sonucu Southport'taki aşırı sağcılar polisle çatışarak Southport İslam Toplumu Camii'ne taşlı saldırı düzenledi. Burada polisle de çatışan aşırı sağcılar, çok sayıda polisin yaralanmasına neden olurken polis minibüsünü de ateşe verdi. Southport'taki olaylar nedeniyle 53 polis ve 3 polis köpeği yaralandı, 5 kişi gözaltına alındı.

Aşırı sağcı şiddet olayları, 2 Ağustos'ta ülkenin doğu kıyısındaki Sunderland'e sıçradı. Kentteki "Masjid-e Anwaar-e Madinah" Camii'nin dışında toplanan aşırı sağcı kalabalık polisle çatıştı. Kalabalık, kentteki polis karakolunu ateşe verirken bazı kamu kuruluşlarını da yakmak istedi. Yaşananlar nedeniyle 3 polisin yaralandığı kentte 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.

Sunderland'le aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover'de de aşırı sağcılar, kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı.

3 Ağustos'ta Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn'ün de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 İngiliz kentiyle Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki 4 farklı noktada aşırı sağcılar sokaklara indi. Bu kentlerde göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 aşırı sağcı gözaltına alındı.

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcılar, yine göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef aldı. Rotherham'da düzensiz göçmen ve sığınmacıların tutulduğu otelin önünde bir araya gelen aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler attı.

Bu kentlerde aşırı sağcılar, yer yer karşıt görüşlü gruplar, dini ve ticari yapıları korumaya çalışanlarla da karşı karşıya geldi. Özellikle Hull ve Stoke-on-Trent'te iki aşırı sağcının bıçaklandığı haberi, olayların şiddetlenmesine neden olurken polis, bu haberlerin yalan olduğunu duyurdu. Blackpool ve Manchester'da eylemlerin sona ermesi çağrısı yapan polis, yeniden toplanmayı da yasakladı. (TRT Haber)

Dünya nüfusunun yüzde 62’si sosyal medya kullanıyor Dünya nüfusunun yüzde 62’si sosyal medya kullanıyor

 

Los Angeles'taki okullarda cep telefonu ve sosyal medya yasağıLos Angeles'taki okullarda cep telefonu ve sosyal medya yasağı

 

TikTok, sosyal medya korsanlarının hedefi olduTikTok, sosyal medya korsanlarının hedefi oldu

 

14 yaş altına sosyal medya yasağı!14 yaş altına sosyal medya yasağı!

 

Sosyal medya kullanım süresi Türkiye'de ne kadar?Sosyal medya kullanım süresi Türkiye'de ne kadar?