AB Genel Mahkemesi kayıtlarına göre ABD'li firma Komisyona karşı hukuki süreç başlattı. Intel, mahkeme başvurusunda, Komisyonun para cezasına karşı açtığı davayı kazanmasının ardından kendisine iade edilen ceza miktarının yeterli olmadığını öne sürdü.

AB'ye 2009'da 1 milyar 60 milyon euro ceza ödediğini ifade eden çip üreticisi, cezayla ilgili hukuki sürecin 2022 ocak ayında kendi lehine sonuçlandığını hatırlattı.

593 milyon euro tazminat talebi

Komisyonun ana para ile kendisine faiz olarak 38 milyon euro ödediğini savunan firma, ceza miktarı için en az Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeniden finansman oranı olan yüzde 1,25 seviyesinde faiz ödenmesi gerektiğini, ayrıca ceza olarak bu oranın yüzde 3,5 olarak hesaplanmasını istedi. Intel, mahkemeden söz konusu hesaplama ile Komisyonun kendisine 593 milyon euro tazminat ödemesini istedi.

Ne olmuştu?

AB Komisyonu, 2009'da Intel'e bilgisayar üreticilerine indirimler uygulayarak piyasada rekabeti engelleyici davranışlar sergilediği gerekçesiyle 1,06 milyar euro ceza vermişti. AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içindeki AB Genel Mahkemesi, ocak ayında Intel'in AB Komisyonu tarafından verilen para cezasına karşı açtığı davayı karara bağlamıştı.

Mahkeme, Intel'e 13 yıl önce 1,06 milyar euroluk para cezası uygulayan Komisyon kararının iptaline hükmetmişti. Avrupa Adalet Divanı, geçen yıl iptal edilen antitröst davalarında ödenmiş para cezaları için temerrüt faizi verilmesini sağlayacak bir karar almıştı.

Intel, Rusya'daki faaliyetlerini askıya alıyor

Intel, Almanya'da 17 milyar euroluk çip fabrikası kuracak

Joe Biden’dan Intel’e “Çin” reddi

Intel'den 80 milyar euroluk yatırım

Intel çip pazarında liderliğe oynuyor

Intel CEO'su: Çip kıtlığı birkaç yıl daha sürebilir